Titanik II vseeno ne bo najprej zaplul po Atlantskem oceanu -  pogodba o gradnji je podpisana s kitajsko družbo CSC Jinling Shipyard in prva plovba ladje bo od Džjangsuja na vzhodu Kitajske do Dubaja v Združenih arabskih emiratih. Foto: Blue Star Line
Titanik II vseeno ne bo najprej zaplul po Atlantskem oceanu - pogodba o gradnji je podpisana s kitajsko družbo CSC Jinling Shipyard in prva plovba ladje bo od Džjangsuja na vzhodu Kitajske do Dubaja v Združenih arabskih emiratih. Foto: Blue Star Line
Clive Palmer
Palmer je med drugim tudi znan po tem, da je svoji hčerki za 15. rojstni dan podaril milijon dolarjev vredno jahto, leta 2009 pa je svojim zaposlenim podaril dragocena božična darila, med katerimi je bilo 55 avtomobilov znamke Mercedes in 1.500 počitniških paketov na Fidžiju. Foto: EPA

Vmes je bilo že videti, da z megalomansko gradnjo ne bo nič, saj so potihnile vse informacije o projektu, spletna stran družbe Blue Star Line pa ni bila posodobljena že vse od leta 2014.

Novico o novem datumu krstne plovbe je za medije potrdil James McDonald, tiskovni predstavnik avstralskega milijarderja Cliva Palmerja, ki se je lotil ekstravagantnega projekta gradnje replike legendarnega Titanika.

Več rešilnih čolnov
Ta bo zelo podobna izvirniku, vendar z nekaj pomembnimi prilagoditvami, kot sta na primer širši ladijski trup in debelejši krov, imela pa bo tudi več rešilnih čolnov - teh je bilo na avtentičnem Titaniku premalo, zaradi česar je ob njegovem potopu utonilo več kot 1.500 ljudi.

"Novi Titanik bo imel sodobne evakuacijske postopke, radarske sisteme, digitalno navigacijo, satelitski nadzor in vse druge stvari, ki jih pričakujete od ladje 21. stoletja," je pojasnil McDonald. Ladja velikanka Titanik II bo imel 840 sob, dolga bo 270 metrov, visoka 53 metrov, tehtala pa bo okoli 40.000 ton.

Iz Kitajske v Dubaj
Za projekt se je 61-letni tajkun odločil, ker želi zapraviti denar, preden umre. "Titanik je bila ladja sanj. Titanik II je ladja, s katero se bodo sanje uresničile," je dejal ob začetku projekta. Takrat je povedal, da želi s Titanikom II končati plovbo svojega predhodnika, ki zaradi trka ob ledeno goro na krstni vožnji leta 1912 po odhodu iz Southamptona nikoli ni dosegel New Yorka, ampak je potonil približno 600 kilometrov južno od Nove Fundlandije.

A Titanik II vseeno ne bo najprej zaplul po Atlantskem oceanu - pogodba o gradnji je podpisana s kitajsko družbo CSC Jinling Shipyard in prva plovba ladje bo od Jiangsuja na vzhodu Kitajske do Dubaja v Združenih arabskih Emiratih.

Milijoni in milijarde
To pa ni edini njegov veliki projekt - leta 2013 je zgradil robotski "Jurski park", v katerem stoji več kot 100 robotskih dinozavrov, ki so zmožni premikati svoje repe in trupe ter mežikati, veliki so do deset metrov, težki pa tudi do 1,2 tone.

Palmer je med drugim tudi znan po tem, da je svoji hčerki za 15. rojstni dan podaril milijon dolarjev vredno jahto, leta 2009 pa svojim zaposlenim dragocena božična darila, med katerimi je bilo 55 avtomobilov znamke Mercedes in 1.500 počitniških paketov na Fidžiju.