Foto: AP
Foto: AP

Hekerski napadi skupine na tehnološke velikane, kot so Uber, Nvidia in Rockstar Games, so podjetja stali skoraj 10 milijonov dolarjev. Sodnik je v razsodbi dejal, da Kurtajeve veščine in njegova sla po kibernetskih zločinih pomeni, da še naprej predstavlja veliko tveganje za javnost. Kurtaj, ki prihaja iz Oxforda, bo ostal v varovani bolnišnični ustanovi do smrti, razen, če zdravniki ne sklenejo, da ne predstavlja več nevarnosti.

Kurtaj naj bi se v pridržanju vedel nasilno z na desetinami poročil o poškodbah ali premoženjski škodi. Zdravniki so odločili, da Kurtaj zaradi svojega akutnega avtizma ni v stanju, da bi prisostvoval sojenju, zato je sodišče dalo poroti navodilo, da ugotovi, ali je zagrešil očitana dejanja ali ne – in ne, ali jih je zagrešil naklepno, poroča BBC.

Ocena njegovega duševnega zdravja, uporabljena za izrek kazni, navaja, da je Kurtaj "še naprej izražal namero, da se čim prej vrne h kibernetskemu kriminalu. Je izjemno motiviran". Porota je slišala, kako je tudi med pogojnim izpustom in v policijskem varovanju v hotelu Travelodge še naprej vdiral v računalniške sisteme in tako tudi izvedel svoj največji podvig.

Foto: AP
Foto: AP

Čeprav so mu zasegli prenosnik, je Kurtaju uspelo s pomočjo daljinskega upravljalnika Amazon Fire, hotelske televizije in mobilnega telefona vdreti v sistem Rockstarja, podjetja, ki stoji za igro GTA.

Kurtaj je ukradel 90 odlomkov še neobjavljene in težko pričakovane igre Grand Theft Auto 6 ter zagrozil, da bo v primeru, da ga Rockstar ne kontaktira na Telegramu v 24 urah, izdal izvorno kodo. Nato je objavil izseke in izvorno kodo na forumu pod uporabniškim imenom TeaPotUberHacker. Policija ga je za tem ponovno aretirala.

Sodnica brez milosti

Ta mesec je bil objavljen napovednik za GTA 6 in si v samo štirih dneh nabral 128 milijonov ogledov na YouTubu. Kurtajeva obramba je v sklepnem govoru navajala, da uspeh napovednika nakazuje, da Kurtajev vdor ni zadal hujše škode razvijalcu igre, sodišče pa pozvala, naj to pri izreku kazni upošteva.

A sodnica je dejala, da so njegovi številni vdori v računalniške sisteme povzročili otipljivo škodo in žrtve. Po navedbah Rockstar Games jih je vdor stal 5 milijonov dolarjev in "na tisoče ur" dela.

Na istem sojenju so obsodili še enega člana skupine Lapsus$, in sicer 17-letnika, katerega imena zaradi starosti niso objavili. Najstnik je sodeloval s Kurtajem in drugimi člani Lapsus$a pri vdorih v sisteme tehnološkega velikana Nvidia in telekomunikacijskega podjetja BT/EE ter kradel podatke, za katere je zahteval 4 milijone dolarjev odkupnine, ki pa ni bila nikdar plačana. 17-letnik je bil obsojen na leto in pol v poboljševalnici.

Kurtaj in 17-letnik sta prva pripadnika skupine Lapsus$, ki so ju obsodili, ostali naj bi bili še na begu. Drzni napadi tolpe v letih 2021 in 2022 so povsem pretresli svet kibernetske varnosti. Skupino, ki prihaja iz Velike Britanije in Brazilije, so na sodišču opisali kot "digitalne bandite". Tolpo naj bi sestavljali večinoma najstniki.