Južnokorejski policisti med akcijo, v kateri so prijeli štiri ljudi. Foto: Reuters
Južnokorejski policisti med akcijo, v kateri so prijeli štiri ljudi. Foto: Reuters

Policisti, številni med njimi so bili v polni bojni opremi, so vdrli v poslopje verske skupine Evangeličanske baptistične cerkve v Južni Koreji na farmi v mestu Anseong, 80 kilometrov od Seula. Tam so iskali enega vidnejših članov omenjene skupine, 72-letnega južnokorejskega milijonarja Ju Bjung Euna, lastnika ponesrečenega trajekta Sewol.

V akciji so policisti aretirali štiri ljudi, ki naj bi mu pomagali pri skrivanju, Ju pa je še vedno na begu. Akcijo so policisti izvedli le dan po tem, ko je južnokorejska predsednica Park Geun Hje pozvala policijo in tožilce, naj pospešijo iskanje milijonarja. Južnokorejska vlada je za informacije, ki bi privedle do aretacije Juja, sicer razpisala tudi pol milijona ameriških dolarjev nagrade.

Oblasti Juju očitajo, da je odgovoren za nesrečo
Ju ima v lasti podjetje Čonghaedžin Marine, ki je lastnik ponesrečenega trajekta. Oblasti Juju očitajo, da je odgovoren za nesrečo, v kateri je umrlo nekaj manj kot 300 ljudi, večinoma dijakov. Zaslišati ga želijo zaradi morebitnih obtožb o poneverbah in malomarnosti.

Oblasti iščejo tudi Jujevega najstarejšega sina Ju Dae Kjuna. Sumijo ga, da je skupaj z očetom kršil varnostne predpise in s tem povzročil tragedijo.

Trajekt Sewol s 476 ljudmi na krovu, večinoma dijaki, je nasedel in se potopil 16. aprila ob južni obali Južne Koreje. Umrlo je 292 ljudi, 12 jih še vedno pogrešajo. Tragično nesrečo je preživelo le 174 ljudi.