Strani sta po zagotovilu Abasovega pomočnika Saeba Erekata dosegli 'pomemben napredek'. Foto: Reuters
Strani sta po zagotovilu Abasovega pomočnika Saeba Erekata dosegli 'pomemben napredek'. Foto: Reuters
Eno izmed nerešenih vprašanj je tudi status Jeruzalema. Foto: RTV SLO

Pogajalska skupina naj bi se po besedah predstavnika izraelske vlade Jakoba Galantija ukvarjala z vprašanji vode, okolja, energetike in gospodarstva, ne pa tudi z mejo prihodnje palestinske države in usodo njenih beguncev ter s statusom Jeruzalema.

Namen srečanja izraelskega premierja in palestinskega predsednika je bilo oblikovanje skupne "deklaracije o načelih" pred mednarodno bližnjevzhodno konferenco, ki so jo ZDA napovedale za november. Prihodnji teden na obisk Bližnjega vzhoda prihaja tudi ameriška zunanja ministrica Condoleeza Rice, zato voditelja želita čim bolj zbližati stališča.

Strinjanje o izpustitvi zapornikov
Olmert je Abasu, s katerim se po junijskem Hamasovem prevzemu območja Gaze redno sestaja, ponudil tudi izpustitev večjega števila palestinskih zapornikov ob ramadanu, ki naj bi okvirno potekal med 13. septembrom in 13. oktobrom. O natančni številki ni želel govoriti, predlog pa morajo najprej odobriti tudi visoki izraelski obrambni predstavniki.

Dnevni red in udeleženci konference še niso znani
Ameriški predsednik George Bush je julija napovedal sklic konference o Bližnjem vzhodu, s katero naj bi mirovnemu procesu med Izraelom in Palestinci dali nov zagon, a ameriški predstavniki še niso jasno povedali, katere države bodo na srečanje povabljene. Želijo le, da se konference udeležijo tudi arabske države, kot je Savdska Arabija, s katerimi Izrael ne vzdržuje stikov.

Želja Palestinskih predstavnikov je dogovor, ki bi vodil k oblikovanju neodvisne palestinske države na Zahodnem bregu, ki bi vključevala tudi arabski vzhodni Jeruzalem, območje Gaze in zemljo, ki jo je Izrael zasedel leta 1967.