ZDA želijo soditi 50-letnemu Assangeu zaradi obtožb vohunjenja. Grozi mu do 175 let zapora. Januarja letos je sodnica v Londonu zaradi načetega duševnega zdravja Assangea in zaradi tveganja, da bi lahko v ameriškem zaporu storil samomor, zavrnila zahtevo ZDA za njegovo izročitev.

AI je ob tem opozoril na poročila, da naj bi ZDA načrtovale ugrabitev ali smrt Assangea, ko je ta bival na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. "Diplomatska zagotovila ameriških oblasti, da Assangea v ZDA čaka primerna obravnava, so tako še manj verjetna," so dejali pri AI-ju.

Generalna sekretarka AI-ja Agnes Callamard je v povezavi s tem še opozorila, da doslej še ni nihče odgovarjal za vojne zločine ZDA v Afganistanu in Iraku, medtem ko tistemu, ki je razkril te zločine, grozi, da bo do smrti preživel za zapahi.

Tudi Novinarji brez meja so na predsednika ZDA Joeja Bidna že naslovili zahtevo, naj ustavi postopek izročitve.

Assangeu ZDA očitajo, da je skupaj z žvižgačico Chelseo Manning ukradel in objavil tajne dokumente o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu, s čimer je ogrozil tajne sodelavce ZDA. Za podpornike Assangea je ta preiskovalni novinar, ki je opozoril na vojne zločine.