Letalonosilka je v bližino izraelske obale priplula oktobra, da bi Izraelu pomagala pri vojaški operaciji proti palestinskemu gibanju Hamas, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo ameriška vojska še naprej ohranjala svojo prisotnost v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu ter Izraelu zagotavljala vojaško pomoč. Ob izraelski obali je sicer še vedno tudi letalonosilka Dwight D. Eisenhower.

"Ohranili bomo svojo navzočnost na območju, da bi preprečili stopnjevanje krize v Gazi," so sporočili z ameriškega obrambnega ministrstva in poudarili, da ZDA z zavezniškimi državami sodelujejo pri krepitvi "pomorske varnosti na območju", navaja DPA.

Letalonosilka Gerald R. Ford je ob sredozemsko obalo priplula kmalu po začetku izraelske invazije na Gazo. Iz Bele hiše so takrat sporočili, da vojaške ladje niso namenjene sodelovanju v vojaških operacijah, temveč da jih zaveznice uporabljajo zgolj kot opozorilni ukrep.

Največjo vojaško ladjo na svetu, ki je poimenovana po 38. predsedniku ZDA, poganja jedrski reaktor, dolga pa je 333 metrov in lahko prevaža do 90 vojaških letal in helikopterjev ter več tisoč vojakov.