ZDA hočejo, da bi Izraelci in Palestinci začeli čim prej reševati pomembna vprašanja. Foto: EPA
ZDA hočejo, da bi Izraelci in Palestinci začeli čim prej reševati pomembna vprašanja. Foto: EPA
Condoleezza Rice in Salam Fajed
Riceova in palestinski premier Salam Fajad sta podpisala dogovor o ameriški pomoči. Foto: EPA
Riceova pri Abasu

Odlok o pomoči zmernemu palestinskemu predsedniku je med obiskom v Ramali podpisala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki skuša na Izraelce in Palestince pritisniti, da sedejo za pogajalsko mizo in začnejo reševati vprašanja, ki bi vodila do ustanovitve neodvisne palestinske države. Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni je pred tem med obiskom Riceove v Jeruzalemu izrazila pripravljenost na pogovore s Palestinci o ključnih vprašanjih mirovnega procesa, vendar pa je izključila pogovore o najobčutljivejših vprašanjih, kot so status Jeruzalema, vrnitev palestinskih beguncev in določitev meja prihodnje palestinske države.

Hamas izključen iz igre
Riceova se med svojim obiskom palestinskih ozemelj ni srečala s predstavniki Hamasa, ki je junija prevzel popoln nadzor nad Gazo in od tam pregnal pripadnike Abasovega gibanja Fatah. Zahodne države skušajo s podporo Abasu izolirati Hamas, saj ta Izraelu ne priznava pravico do obstoja, se noče odreči nasilju in ni pripravljen sprejeti prejšnjih mirovnih dogovorov z Izraelci. Izraelski premier Ehud Olmert je v sredo Riceovi dejal, da mora biti Hamas izključen iz igre, kar pomeni, da ne pridejo v poštev nobeni pogovori s skrajnim gibanjem.

Hamas je že sporočil, da Riceova tako ali tako ni prišla na Bližnji vzhod, da bi pomagala pri oblikovanju palestinske države, ampak je prišla podpret eno palestinsko stranko proti drugi in sionistično okupacijo palestinskih ozemelj.

Olmert je sicer že prejšnji teden predstavil idejo o deklaraciji načel, ki bi orisala prihodnjo palestinsko državo, vendar brez obravnave občutljivih vprašanj. Abas je na novinarski konferenci z Riceovo izrazil naklonjenost Olmertovi ideji, a je opozoril, da je za Palestince pomembna končna rešitev - lastna država.

C. R.

Riceova pri Abasu