Ameriški posnetki domnevnega izstrelišča Sakanmol v Severni Koreji. Foto: Reuters
Ameriški posnetki domnevnega izstrelišča Sakanmol v Severni Koreji. Foto: Reuters

Strokovnjaki Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) iz Washingtona ugibajo, da bi lahko Severni Korejci skupno skrivali okoli 20 izstrelišč.

Raketna izstrelišča, ki so jih zaznali s satelitskimi posnetki, so posejana po vsej Severni Koreji, večinoma pod zemljo v ozkih dolinah sredi gora, zasnovana pa so tako, da je mogoče rakete na hitro spraviti na površje in izstreliti. Oporišča s strateškimi raketami daljšega dosega so bolj v notranjosti države, tista krajšega in srednjega dosega pa bližje demilitariziranemu območju na jugu države.

"Ta izstrelišča bi morala biti del vseh seznamov, preverjanj in opustitve vsakega celovitega dogovora o popolni jedrski razorožitvi," so strokovnjaki dejali CNN-u.

Trump: "Jedrske nevarnosti je konec"
Severna Koreja se sicer ni odpovedala svojemu jedrskemu in raketnemu programu, le ustavila je raketne in jedrske poskuse. Odkritja CSIS-a pa mečejo slabo luč na besede predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je po junijskem vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom razglasil, da je "jedrske nevarnosti Severne Koreje konec". Pjongjang je po srečanju v Singapurju sicer zaprl objekt za preizkušanje raket in napovedal, da bo zaprl glavni kompleks za jedrsko orožje.

Victor Cha, ki vodi program za Severno Korejo pri CSIS-u, je dejal, da ne gre za presenečenje, vendar pa so zaskrbljeni, da bi Trump privolil v mirovni sporazum s Severno Korejo in v konec sankcij v zameno za zaprtje izstrelišča ali dveh.

Trump je medtem tvitnil, da zanj oziroma ZDA obstoj teh izstrelišč ni novost in da se ne dogaja "nič neobičajnega". "Prvi bom, ki vas bom obvestil, če se bo zgodilo kaj slabega," je tvitnil.

Sankcije ostajajo veljavne
Mednarodne in ameriške sankcije proti Severni Koreji ostajajo veljavne in ameriški državni uradniki na čelu z državnim sekretarjem Mikom Pompeom zatrjujejo, da bo tako ostalo vse, dokler se Severna Koreja ne bo dokončno jedrsko razorožila, in to tako, da bo to mogoče preveriti.

Pogajanja med ZDA in Severno Korejo so, kot kaže, trčila ob neopredeljeno oviro, saj je bilo za prejšnji teden predvideno srečanje med Pompeom in visokim partijskim uradnikom Severne Koreje Kim Yong-cholom odpovedano. Po navedbah ZDA je srečanje odpovedala Severna Koreja, ker naj ne bi bila dovolj pripravljena nanj.