Zagovorniki pravice do splava so zgroženi nad vse večjim omejevanjem pravice do splava v ZDA. Foto: AP
Zagovorniki pravice do splava so zgroženi nad vse večjim omejevanjem pravice do splava v ZDA. Foto: AP

Gre za najpomembnejši primer o pravici do splava pred vrhovnim sodiščem, ki je lani ukinilo to ustavno pravico po vseh ZDA.

Vse skupaj se je začelo, ko je konservativno zvezno prizivno sodišče v New Orleansu avgusta omejilo dostop do tabletke za splav mifepriston. Ta je po novem dovoljena do prvih sedmih tednov nosečnosti, ne več desetih, prepovedalo pa je tudi distribucijo po pošti, kar pomeni, da je dostop do tablete omejilo ženskam v zveznih državah, kjer je splav prepovedan.

Nasprotniki umetne prekinitve nosečnosti opozarjajo, da je tabletka kljub 23 let stari odobritvi ameriške uprave za hrano in zdravila in zelo redkim stranskim učinkom nevarna za zdravje žensk, zagovorniki pravice pa odgovarjajo, da gre za sprenevedanje, odločitev o uporabi zdravil pa mora ostati pri zdravnikih in pacientih.

Tabletka mifepriston. Foto: AP
Tabletka mifepriston. Foto: AP

Administracija predsednika Joeja Bidna meni, da bi moralo biti vprašanje uporabe mifepristona prepuščeno FDA-ju, a so na zaslišanju maja trije sodniki nižjega sodišča vladne argumente zavrgli, s čimer bi lahko bila ogrožena avtoriteta FDA-ja, poroča Al Džazira.

Omejitve dostopa do tabletke mifepriston bodo zadržane do konca obravnave pritožbe na vrhovnem sodišču ZDA. Za zdaj tako dostop do priljubljene tabletke ni omejen. Prošnjo za obravnavo pritožbe sta sicer na vrhovno sodišče vložila proizvajalec tabletke Danco Laboratories in Bidnova administracija.

Odločitev le nekaj mesecev pred volitvami

"Predsednik Biden je trdno zavezan obrambi dostopa žensk do reproduktivnega zdravja, mifepriston pa se je izkazal za varno in učinkovito sredstvo. Po državi smo priča napadom na svobodne odločitve žensk o svojem zdravju. Nobeni ženski se ne sme zanikati dostop do nege, ki jo potrebuje," je po odločitvi vrhovnega sodišča sporočila Bela hiša.

Vrhovno sodišče bo argumente o omejitvi dostopa do tablete obravnavalo prihodnje leto, odločitev pa naj bi sprejelo do konca junija 2024, le štiri mesece pred predsedniškimi volitvami.

Vrhovno sodišče je sicer junija lani razveljavilo odločitev v primeru Roe proti Wade, ki je leta 1973 Američankam po vsem ozemlju države zagotovila pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Zdaj o pravici odločajo posamezne zvezne države, kjer vladajo konservativni republikanci, se ta pravica tudi ukinja. Volivke v teh državah si zato skušajo zagotoviti pravico z referendumi, ki doživljajo odmevne uspehe.