FDA je mifepriston prvič odobril pred 20 leti. Foto: Reuters
FDA je mifepriston prvič odobril pred 20 leti. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevku ameriškega pravosodnega ministrstva in proizvajalca tablet Danco Laboratories ter začasno odložilo sodbo okrožnega sodnika Matthewa Kacsmaryka v Teksasu.

Ta je 7. aprila prepovedal prodajo tablet za splav mifepriston, ker naj bi zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) kršila pravila pri postopku odobritve in se zmotila pri znanstveni oceni zdravila.

Odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da bo tableta ostala na voljo za čas sodne bitke, ki bi lahko trajala še več mesecev ali dlje. Sodišče pa ni odločalo o vsebini primera, kar pomeni, da lahko mifepriston še vedno omejijo ali prepovejo.

Nasprotniki pravice do splava pred vrhovnim sodiščem. Foto: Reuters
Nasprotniki pravice do splava pred vrhovnim sodiščem. Foto: Reuters

Primer se zdaj vrača na nižje okrožno sodišče, a se bo najverjetneje znova vrnil tudi na vrhovno. Najnovejši spor glede reproduktivnih pravic žensk je v ZDA izbruhnil manj kot leto dni po tem, ko je vrhovno sodišče, v katerem imajo konservativci večino s 6 proti 3, razveljavilo prelomno sodbo Roe proti Wade, ki je za pol stoletja uzakonila pravico žensk do splava.

"Veliko olajšanje"

"To je prava odločitev in veliko olajšanje," je dejal Joshua Sharfstein, profesor javnega zdravja na Univerzi Johnsa Hopkinsa in nekdanji uradnik Zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA). "Alternativa ne bi samo spodkopala dostopa do reproduktivnega zdravstvenega varstva, temveč bi povzročila kaos v predpisih o zdravilih v ZDA," je dodal.

Nasprotniki pravice do splava so prepričani, da bo sodišče na koncu sodne bitke prepovedalo mifepriston, za katerega trdijo, da ga je FDA odobril nezakonito. "Sodišče bo videlo zdravilo, ki ne zdravi bolezni ali ublaži simptomov. Razvito je bilo, da vzame življenje nerojenemu otroku, lahko pa tudi poškoduje mater," je sporočila predsednica skupine Nacionalna pravica do življenja Carol Tobias.

Kalifornija je napovedala zaščito za farmacevte. Foto: Reuters
Kalifornija je napovedala zaščito za farmacevte. Foto: Reuters

Več kot pet milijonov prekinitev nosečnosti z mifepristonom

Mifepriston se za prekinitev nosečnosti jemlje skupaj z zdravilom misoprostol. Za prekinitev nosečnosti ga je uporabilo več kot pet milijonov žensk v ZDA. Agencija za zdravila (FDA) ga je prvič odobrila pred 20 leti, poroča BBC. Ameriška akademija za porodništvo in ginekologijo ter Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se strinjata, da je tableta varna in učinkovita.

Liberalne zvezne države Kalifornija, Massachusetts in Washington so pred odločitvijo sodišča sporočile, da so začeli kopičiti zaloge zdravil za splav pred morebitnimi omejitvami. V Kaliforniji so tudi napovedali zaščito za farmacevte, ki bodo še naprej izdajali mifepriston, če ga predpišejo zdravniki, tudi če bo vrhovno sodišče umaknilo odobritev FDA-ja.

ZDA: tableta za splav za zdaj ostaja dostopna