Poslance je v parlamentu med drugim nagovoril tudi kancler. Foto: EPA
Poslance je v parlamentu med drugim nagovoril tudi kancler. Foto: EPA
Alfred Gusenbauer in Wilgelm Molterer
Avstrijski voditelji državljane pozivajo, da bi se morali zavedati vloge Avstrije v drugi svetovni vojni. Foto: Reuters
Obletnica anšlusa

Ob tem je avstrijska vlada sklenila, da bo država ustanovila center Simona Wiesenthala, ki bo, po besedah kanclerja Alfreda Gusenbauerja, pomemben prispevek k raziskovanju holokavsta. Avstrijski kancler je opozoril, da se je Avstrija dolgo prikazovala kot žrtev nacionalsocializma in da so mnogi odprto sprejeli priključitev (anšlus) in celo dejavno sodelovali pri tedanjih zločinih proti človeštvu.

Podkancler Wilhelm Molterer pa je dejal, da bo center "spomenik za tisto, kar se ne sme nikoli več ponoviti in česar ne bi smeli nikoli pozabiti". Podobno kot Gusenbauer je dejal, da Avstrija dolgo ni priznala, da ni bila samo žrtev.

Avstrija se mora zavedati svoje soodgovornosti
Avstrijski parlament je imel spominsko sejo, na kateri je predsednica parlamenta Barbara Prammer opozorila na sodelovanje Avstrijcev v nacističnih zločinih.

Podobo Avstrije kot žrtve, ki je nastala po letu 1945, je označila kot "fikcijo zgodovine". Pozvala je tudi, da bi "spominsko leto" 2008 izkoristili, da bi se začeli zavedati lastne vloge in odgovornosti v zgodovini.

Fischer ne želi novih sporov
Avstrijski predsednik Heinz Fischer pa je spominsko slovesnost izkoristil za poziv ljudem, naj energijo raje usmerijo v konstruktivno delo kot pa v spore. "Uspeh druge republike temelji na sposobnosti politikov, da gradijo mostove," je poudaril. Pozval je tudi k bolj poglobljeni zgodovinski obdelavi dogodkov pred marcem 1938.

V Avstrijo je pred natanko 70. leti vkorakalo okoli 65.000 nemških vojakov in policistov. Le dan zatem je avstrijska vlada, ki jo je vodil kancler Arthur Seyss-Inquart, sprejela zakon o "ponovni združitvi Avstrije z nemškim rajhom". Avstrijci so prihod nemških vojakov sprejeli z navdušenjem.

V prihodnjih dneh bomo na temo anšlusa objavili intervju s slovenskim zgodovinarjem.

M. R.

Obletnica anšlusa