Protest pred banko. Foto: Reuters
Protest pred banko. Foto: Reuters

Od aprila so štiri podeželske banke v osrednji provinci Henan zamrznile za več milijonov evrov depozitov, s tem pa ogrozile preživetje več 100.000 strank v gospodarstvu, ki je že tako močno prizadeto zaradi drakonskih kitajskih covidnih zaprtij.

Obupani vlagatelji so se v zadnjih dveh mesecih večkrat zbrali na protestih v pokrajinski prestolnici Džengdžov, a so njihovi pozivi naleteli na gluha ušesa. V nedeljo se je pred podružnico Kitajske ljudske banke v Džengdžovu zbralo več kot tisoč vlagateljev iz cele Kitajske na največjem protestu do zdaj, poroča CNN.

Protest je bil eden največjih na Kitajskem od začetka pandemije, saj so protikoronski ukrepi močno omejili gibanje in potovanje po državi.

Prejšnji mesec so oblasti v Džengdžovu posegle celo po manipuliranju s kitajskim digitalnim covidnim sistemom, da bi omejile gibanje protestnikov in zatrle njihov načrtovani protest, s čimer so bile deležne kar nekaj kritik javnosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nasilno zatrtje protesta

Tokrat je večina protestnikov prispela pred banko še pred zoro, da jih tako oblasti ne bi mogle prestreči. Množica je zasedla stopnišče pred banko, pri tem pa s transparenti v rokah vzklikala protestna gesla. "Henanske banke, vrnite mi prihranke!" so vzklikali, vihrajoč s kitajskimi zastavami.

Uporaba državnih zastav za izkazovanje domoljubja je običajna strategija protestnikov na Kitajskem, kjer je vsak upor strogo zatrt. Taktiko uporabljajo, da bi pokazali, da se pritožujejo le nad lokalnimi oblastmi, osrednjo vlado pa podpirajo.

Protest je trajal več ur, dokler niso postrojene policijske in varnostne sile razgnale množico na stopnišču in se spustile v spopad s protestniki. Vse skupaj se je naglo sprevrglo v kaos, varnostne sile pa so protestnike s silo odvlekle s stopnic in z gumijevkami preteple vse, ki so se upirali, vključno z ženskami in starejšimi, kažejo posnetki očividcev.

V nedeljo zvečer je bančni regulator Henana sporočil, da si "pristojni uradi" prizadevajo preveriti podatke o prihrankih strank v štirih omenjenih bankah. "Oblasti pripravljajo načrt za rešitev te zadeve, ki ga bomo razodeli v bližnji prihodnosti," so zapisali v izjavi.