Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pšenico bo Pakistanu zagotovilo rusko državno podjetje Prodintorg. Pakistan je nazadnje uvozil pšenico iz Rusije julija 2020, takrat sicer milijon ton.

Pakistanski vladni organ, zadolžen za uvoz in izvoz dobrin, je sporočil, da Prodintorg ni tarča zahodnih sankcij, ki sledijo ruskemu napadu na Ukrajino, poroča Al Džazira.

Pakistan si je zadal cilj proizvesti 27 milijonov ton pšenice letos, a zaradi različnih razlogov, vključno s pomanjkanjem vode in prenamembnostjo obdelovalnih površin, znanstveniki že napovedujejo, da bo pridelek manjši za 15 odstotkov.

Letošnje poplave so pustošile v južnih delih države, uničile so tudi velike površine kmetijskih površin v pokrajinah Sind in Baločistan.

Poročilo ameriške vlade o kmetijstvu medtem napoveduje, da bo zaradi poplav pakistanska proizvodnja pšenice manjša za osem milijonov ton.

Gospodarski položaj Pakistana je še vedno slab kljub več milijardam dolarjev, ki jih je država v zadnjih mesecih prejela od svetovnih finančnih institucij. Glede na oktobrsko poročilo Svetovne banke bo inflacija v Pakistanu v prihodnjem fiskalnem letu približno 23-odstotna zaradi motenj, povezanih s poplavami, in zunanjih dejavnikov.

Pakistan se tudi spoprijema s tveganjem sankcij zaradi trgovanja z Rusijo. Pakistanski premier Šebaz Šarif se je septembra ob robu vrha šanghajske organizacije za sodelovanje v Uzbekistanu sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, sprejel je tudi vabilo v Rusijo, javno pa je tudi izrazil pripravljenost za krepitev sodelovanja na področjih, kot so prehrambna varnost, energija in trgovina.