Policija je aretirala več kot 500 ljudi. Foto: Reuters
Policija je aretirala več kot 500 ljudi. Foto: Reuters

Po ulicah, polnih odpadkov od protestov, patruljira na tisoče policistov in pripadnikov paravojaških sil.

Protesti proti novemu zakonu o državljanstvu so se začeli v nedeljo, v ponedeljek in torek pa so se sprevrgli v spopade med hindujci in muslimani, ko so se začeli obmetavati s kamenjem, se spopadli z mačetami ter palicami in streljali.

Po zadnjih podatkih je v treh različnih bolnišnicah umrlo skupno 38 ljudi, številni med njimi za posledicami strelnih ran. Več kot 200 jih je bilo ranjenih. Po navedbah predstavnika tamkajšnje bolnišnice je stanje desetih ranjenih kritično.

Policija je zaradi izgredov aretirala več kot 500 ljudi, ki jih bodo zaslišali.

New Delhi je bil prizorišče hudega nasilja. Številni muslimani so iz strahu zapustili svoje domove. Foto: Reuters
New Delhi je bil prizorišče hudega nasilja. Številni muslimani so iz strahu zapustili svoje domove. Foto: Reuters

Vodja indijskega zveznega ozemlja Delhi Arvind Kedžrival je napovedal, da bodo družine umrlih, ranjenih in lastniki lokalov, poškodovanih v izgredih, prejeli odškodnine. Prebivalcem uničenih sosesk pa bodo zagotovili hrano in drugo podporo.

Kot poroča BBC, fotografije in videoposnetki na spletu prikazujejo srhljivo podobo mesta v zadnjih dneh. Večinoma hindujske množice so napadale neoborožene moške, tudi novinarje, skupine ljudi s palicami in kamni so se potepale po ulicah. Številni ljudje so dejali, da so množice zahtevale, naj povedo, katera je njihova veroizpoved.

Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet je izrazila zaskrbljenost zaradi poročil o neukrepanju policije med napadi na muslimane.

Sodeč po do zdaj objavljenih imenih so med mrtvimi in ranjenimi tako muslimani in hindujci.

Sporni zakon predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz sosednjih, pretežno muslimanskih držav – Afganistana, Bangladeša in Pakistana.

Kritiki opozarjajo, da zakon ni v skladu z indijsko sekularno ustavo in da želi z njim indijski premier Narendra Modi marginalizirati 200 milijonov indijskih muslimanov, ki predstavljajo 14 odstotkov prebivalstva. Modi te očitke zanika.