Novi koronavirus je povsem ohromil Kitajsko. Foto: Reuters
Novi koronavirus je povsem ohromil Kitajsko. Foto: Reuters

V sredo je v kitajski pokrajini Hubej zaradi novega koronavirusa umrlo 242 ljudi, kar pomeni, da je bil to najsmrtonosnejši dan od začetka izbruha. Velik je tudi porast števila okuženih, a je razlago za to predvsem širša opredelitev pri diagnozi.

Do srede, ko so potrdili dodatnih 14.800 primerov okuženih, se je število primerov na novo okuženih sicer manjšalo.

Vrhunca epidemije še ni na vidiku, opozarja WHO. Foto: EPA
Vrhunca epidemije še ni na vidiku, opozarja WHO. Foto: EPA

Vodja programov za nujne zdravstvene ukrepe pri WHO-ju Michael Ryan je pojasnil, da se po njihovem razumevanju ne soočamo z vrhuncem 14.000 okužb v enem dnevu. Toliko so namreč po navedbah kitajskih oblasti zabeležili na novo okuženih.

"To povečanje, ki smo ga videli v zadnjih 24 urah, je predvsem zaradi spremembe v tem, kako poročajo o primerih," je dejal Ryan in dodal, da nove številke niso vplivale na predvideni razvoj izbruha. Sam pričakuje, da bi konec tedna morali na Kitajsko prispeti člani mednarodne misije WHO-ja.

Bolniki bodo prej deležni oskrbe

Vključujoč zadnje podatke, je zdaj na Kitajskem že več kot 1350 mrtvih in skoraj 60.000 okuženih z novim virusom.

V Hubeju zdaj med okužene štejejo "klinično diagnosticirane primere", kar pomeni, da so vključeni ljudje, ki kažejo simptome in jim računalniška tomografija (CT) pokaže vnetje pljuč. Pri diagnozi se tako ne zanašajo samo na standardne teste nukleinske kisline, ki so dlje trajajoči. Bolniki naj bi bili tako po novem lahko prej deležni zdravstvene oskrbe.

Z novim virusom okuženih več kot 60.000 ljudi

Od 242 novih smrtnih primerov jih je 135 "klinično diagnosticiranih". To pomeni, da je bilo tudi brez nove definicije v sredo 107 novih smrti, kar je najvišje število v tej pokrajini. Od novih 14.800 okužb jih je 13.332 klinično diagnosticiranih. V Hubeju je zdaj 48.206 potrjenih okužb. Pokrajina sicer predstavlja več kot 80 odstotkov vseh okužb na Kitajskem.

V Hubeju so medtem zamenjali sekretarja Komunistične stranke Džjang Čaolinga, na njegovo mesto je prišel Jing Jong, strankarski vodja v Šanghaju. Razrešili so tudi vodjo stranke v Vuhanu, glavnem mestu Hubeja in središču izbruha. Gre za prve večje zamenjave strankarskih vodij v Hubeju od začetka krize. Predtem so s položajev umaknili več visokih zdravstvenih uradnikov.

Novi koronavirus bo močno prizadel tudi svetovno gospodarstvo. Številna kitajska podjetja so morala ustaviti proizvodnjo in zato potrebujejo bistveno manj energije, vključno z nafto. Kitajska je sicer največji uvoznik nafte na svetu.


Zaradi nižjega povpraševanja so padle tudi cene nafte. Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) naj bi zato zmanjšale njeno črpanje, vsaj za pol miljona sodčkov na dan. Članice Opeca namreč želijo črpanje prilagoditi povpraševanju in si tako zagotoviti višje cene.


Poleg nafte pa je izbruh koronavirusa močno prizadel tudi turizem. V Združenih arabskih emiratih, priljubljenih med kitajskimi turisti, je na vrhuncu sezone menda do polovice hotelskih sob ostalo praznih.

Na križarki 44 novih primerov okužbe

Na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zadržana v karanteni v Jokohami, so medtem potrdili 44 novih okužb. Zdaj je med okoli 3700 ljudmi na krovu 218 okuženih. Vsi na ladji še niso bili testirani.

Okužene ljudi z ladje odpeljejo v bolnišnico na zdravljenje, tisti, ki ostanejo na krovu, pa so večinoma zaprti v svojih kabinah.

Druga ladja, MS Westerdam, z več kot 2000 potniki, pa je pristala v Kambodži. Predtem ji je vplutje zavrnilo pet pristanišč, in sicer na Japonskem, Tajvanu, Guamu, Filipinih in Tajskem, čeprav na krovu ni okuženih.

WHO: Prezgodaj za napoved konca epidemije

Svetovna zdravstvena organizacija je medtem sporočila, da je "zelo prezgodaj" za napoved konca epidemije.

Kitajski epidemiolog Džong Nanšan je v torek sicer dejal, da bi morala epidemija svoj vrhunec doseči ta mesec, nato pa naj bi se umirjala.

Prva smrtna žrtev na Japonskem: Je bil vzrok virus?

Medtem je Japonska potrdila prvo smrt človeka, ki je bil okužen z novim koronavirusom. Kot je dejal minister za zdravje Kacunobu Kato, je umrla 80-letna ženska iz prefekture Kanagava, ki meji na Tokio. Ob tem je dodal, da še ni jasno, ali je njeno smrt povzročil prav virus.

"Povezava med novim koronovirusom in njeno smrtjo je še nejasna. Gre za prvo smrtno žrtev, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom," je pojasnil minister.

Dodal je, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili po njeni smrti in da domnevajo, da se je z njim okužila na Japonskem, saj nedavno ni potovala iz države.

Zaradi virusa manjša proizvodnja nafte
Sorodna novica Kitajska v manj kot 14 dneh zgradila dve bolnišnici. Kako ji je to uspelo?