Foto:
Foto:

45-letni vodja oboroženega gibanja palestinskega predsednika Jaserja Arafata Fatah je zanikal vpletenost v napad na Izraelce in zatrjeval, da je od začetka zadnje palestinske vstaje leta 2000 nasprotoval pobijanju civilistov. Sodišče ga je sicer zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo v 21 drugih napadih.

Po trditvah privržencev se Barguti ne namerava pritožiti na obsodbo ali zaprositi za znižanje kazni.

Magister mednarodnih odnosov
Barguti se je pridružil Fatahu pri 15 letih. Kasneje je magistriral iz mednarodnih odnosov in bil izvoljen v palestinski parlament. Pred zadnjo intifado so ga izraelske oblasti večkrat zaprle zaradi nacionalističnega aktivizma. Čas, ki ga je preživel v zaporu, je izkoristi za učenje hebrejščine, ki jo danes govori povsem tekoče.

Skrajneže pozival k premirju
Bargutija je izraelska vojska aretirala aprila 2002, leto kasneje pa so mu začeli soditi zaradi domnevnega načrtovanja strelskih in bombnih napadov. Barguti, ki se je zagovarjal v hebrejščini, je trdil, da je politični voditelj in da ni sodeloval pri pripravi napadov. Iz zapora je prek pretihotapljenih mobilnih telefonov skrajne skupine pozival, naj sprejmejo premirje.