Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V domovini ga iščejo zaradi obtožb o podkupovanju, njegova družina pa trdi, da je pregon Glejzerja politično motiviran in da mu ob vrnitvi v Belorusijo grozita mučenje in nehumano ravnanje.

Belorus Dzmitrij Glejzer je domovino zapustil že pred več kot letom dni, do prihoda v Slovenijo je z družino živel v Španiji. Tam ga, čeprav je bila proti njemu vložena mednarodna tiralica, sodno niso preganjali, zdaj je celo v postopku pridobivanja španskega državljanstva.

"On stalno živi v Španiji, v Slovenijo je prišel po svojo taščo, ki je begunka zaradi vojne v Ukrajini," je pojasnila Aleksandra Mamajeva (Ljudsko veleposlaništvo Belorusije v Sloveniji).

V Belorusiji so mu grozili, ga mučili in ga silili, da bi pričal proti svojemu nadrejenemu, pripadniku opozicije. Ko jim to ni uspelo in je Glejzer zapustil domovino, so ga obtožili podkupovanja. Njegovi zagovorniki menijo, da gre za značilen primer političnega pregona.

"On je bil politično aktiven, sodeloval je v protestih, podprl je Tihanovsko," je še dejala Mamajeva.

"V Belorusiji ni pravice, ni demokracije, ni urada za človekove pravice. Ne moremo govoriti o pravičnem sojenju v Belorusiji," je dejala žena Irina Glejzer.

Glejzerjeva zagovornica je sicer prepričana, da zahtevi za izročitev ne bo ugodeno.

"Obramba je prepričana, da je sodni postopek dokazal, da je zahteva Belorusije neutemeljena, s tem se strinja tudi tožilstvo priča, tako, da pričakujemo, da bo sodišče zavrnilo zahtevo za izročitev," je dejala odvetnica Glejzerja Erika Šlibar Mulej.

Končna odločitev sodišča bo znana v roku 14 dni.

Bo Slovenija Belorusa vrnila v domovino?