Svet je zadnja leta priča naraščanju proizvodnje biogoriv. Foto: EPA
Svet je zadnja leta priča naraščanju proizvodnje biogoriv. Foto: EPA
Žitno polje
Namesto, da bi kmetijske pridelke namenili za hrano, jih uporabljamo za biogoriva. Foto: EPA
Afriški begunci
Revne države, ki so uvoznice hrane, so najbolj na udaru zaradi proizvodnje biogoriv. Foto: EPA

Vse večja uporaba biogoriv prinaša pomanjkanje hrane in rast cen pridelkov, je prepričan neodvisni strokovnjak Jean Ziegler, ki je celo pozval k petletnemu moratoriju na proizvodnjo biogoriv, da bi preprečili katastrofo. V tem času bi po njegovih besedah strokovnjaki nedvomno odkrili, kako biogoriva pridobivati iz kmetijskih odpadkov namesto iz pšenice, koruze ali sladkornega trsa.

Zaradi visokih cen nafte v zadnjem času in povečani skrbi za okolje mnoge države iščejo rešitev v proizvodnji biogoriv, pri katerih sta vodilni proizvajalki ZDA in Brazilija. V zadnjem letu so se zaradi velikega povpraševanja cene pšenice podvojile, medtem ko so cene koruze kar štirikrat višje.

Revni še bolj lačni
Ziegler opozarja, da proizvodnja biogoriv prispeva k višanju cen hrane v času, ko je na svetu 854 milijonov ljudi lačnih in zaradi lakote ali bolezni, povezanih s pomanjkanjem hrane, vsakih pet sekund umre otrok, mlajši od deset let. Visoke cene žit najbolj prizadenejo revne afriške države, ki so odvisne od uvoza hrane in Ziegler meni, da je zločin proti človeškosti spreminjanje namembnosti kmetijskih zemljiš za pridelavo pridelkov, ki jih bodo uporabili za biogoriva.

Organizacija ZN-a za hrano je bolj previdna pri napovedih glede uporabe biogoriv za alternativne vire energije, saj meni da bi bila ta proizvodnja lahko priložnost za nekatere nerazvite države. S pomočjo biogoriv bi lahko tudi proizvajali električno energijo v revnih predelih, kjer nimajo dostopa do elektrike.

Status begunca tudi lačnim
Nekaj pikrih je na novinarski konferenci Ziegler namenil tudi Evropi in njenem subvencioniranju kmetijskih pridelkov, s katerim predvsem v podsaharski Afriki ustvarja lakoto. Evropske vlade je kritiziral zaradi ukrepov proti afriškim beguncem in pozval k spremembi člena konvencije ZN-a iz leta 1951, ki določa, da ima status begunca tisti, ki je pobegnil pred rasnim, političnim ali verskim preganjanjem. Sam predlaga, da bi status begunca dobili tudi tisti, ki svojih držav bežijo zaradi pomanjkanja hrane, saj so zdaj brez mednarodne zaščite.

G. V.