Blinken in izraelski predsednik Hercog. Foto: Reuters
Blinken in izraelski predsednik Hercog. Foto: Reuters

Na srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je Blinken poudaril potrebo po sprejemu vseh mogočih ukrepov, da se izognejo civilnim žrtvam v Gazi. Po navedbah tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Matthewa Millerja sta Blinken in Netanjahu razpravljala tudi o reševanju zajetih talcev.

"Državni sekretar je znova poudaril, da je treba zagotoviti trajni mir v Izraelu in širši regiji, tudi z vzpostavitvijo palestinske države," je še dodal Miller. Izrael sicer vztrajno nasprotuje vzpostavitvi palestinske države.

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

Hercog: Južnoafriška tožba je "grozna in absurdna"

Srečal se je že z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom, ki je dejal, da "ni nič bolj groznega in absurdnega" od tožbe, vložene na Meddržavnem sodišču, ki Izrael obtožuje genocidnih dejanj proti Palestincem v vojni v Gazi.

Hercog je obsodil Južno Afriko zaradi vložitve tožbe, ki se bo začela obravnavati v četrtek, in se zahvalil Washingtonu za njegovo podporo Izraelu.

V svoji tožbi Južna Afrika navaja, da izraelska dejanja vključujejo "ubijanje Palestincev v Gazi, povzročanje hudih telesnih in duševnih poškodb ter ustvarjanje razmer za življenje, katerih namen je njihovo fizično uničenje".

Kot je znano, je Južna Afrika konec decembra na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu vložila tožbo, v kateri Izrael obtožuje kršenja konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Blinken je na srečanju s Hercogom dejal, da mu je predal nekaj sporočil, ki so mu jih predali voditelji arabskih držav, s katerimi se je srečal v preteklih dneh. Ob tem je izrazil upanje, da se bo srečal s sorodniki izraelskih talcev v Gazi.

V izraelski ofenzivi, ki traja že več kot tri mesece, je bilo ubitih več kot 23.000 Palestincev, večinoma žensk, otrok in starejših, uničen je velik del Gaze, skoraj vseh 2,3 milijona prebivalcev je razseljenih, humanitarna kriza je vse večja.

Izraelske sile so v ponedeljek na jugu Libanona ubile visokega poveljnika libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Visama Al Tavila, čeprav so ZDA posvarile Izrael pred zaostritvijo konflikta s severno sosedo.

Reuters navaja dobro obveščen vir, da Izrael izvaja tudi val napadov v Siriji, ki so usmerjeni na tovornjake, infrastrukturo in ljudi, vpletene v iransko oskrbo z orožjem za njegove posrednike v regiji.

Sorodna novica Izraelska vojska s štiriurno prekinitvijo napadov v osrednji Gazi. V Han Junisu zrušena stolpnica.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je za ameriški časopis Wall Street Journal povedal, da je njegova država odločena končati vladavino Hamasa v Gazi in odvrniti druge nasprotnike, ki jih podpira Iran.

Blinken: Obstaja interes za normalizacijo odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo

Blinken je v ponedeljek v okviru regionalne turneje za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu ob obisku v Savdski Arabiji dejal, da obstaja jasen interes za normalizacijo odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo. Kot je dejal, so se vsi voditelji prvih šestih držav, s katerimi se je srečal v okviru svojega diplomatskega maratona, strinjali, da bodo skupaj z ZDA prispevali k obnovi in dolgoročni stabilizaciji območja Gaze.

Po njegovih besedah med voditelji omenjenih držav obstaja široko soglasje, zlasti o tem, da morajo Izraelci živeti v miru in varnosti, da morata biti okupirani Zahodni breg in območje Gaze združena pod palestinsko upravo ter da je treba ustanoviti neodvisno palestinsko državo. "Dogovorili smo se, da bomo sodelovali in usklajevali svoja prizadevanja za stabilizacijo in obnovo Gaze, določili politično smer za Palestince ter si prizadevali za dolgoročen mir, varnost in stabilnost," je dejal.

Blinken se je v zgodovinskem mestu Al Ula na severozahodu Savdske Arabije srečal s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom. Savdska Arabija ni podpisala Abrahamovih sporazumov iz leta 2020, po katerih so z Izraelom normalizirali odnose Bahrajn, Združeni arabski emirati in Maroko.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Matthew Miller je sporočil, da sta Blinken in kronski princ govorila o prizadevanjih za zmanjšanje napetosti v regiji, kar zajema tudi napade hutijevcev na ladje v Rdečem morju. Govorila sta o pomenu strateškega partnerstva med državama, Blinken pa je poudaril pomen izgradnje varnejše, cvetoče in povezane regije tudi z ustanovitvijo neodvisne palestinske države, je dodal Miller.

Blinken in savdski voditelj, princ Mohamed bin Salman. Foto: EPA
Blinken in savdski voditelj, princ Mohamed bin Salman. Foto: EPA