Po besedah Recepa Tayyipa Erdogana bo prebežniška kriza, če se nasilje ne bo ustavilo, v Evropi enaka, kot je bila v letih 2015 in 2016. Foto: Reuters
Po besedah Recepa Tayyipa Erdogana bo prebežniška kriza, če se nasilje ne bo ustavilo, v Evropi enaka, kot je bila v letih 2015 in 2016. Foto: Reuters

Po Erdoganovih besedah je iz Idliba, ene zadnjih utrdb sirskih upornikov, v zadnjem tednu pobegnilo že okoli 80.000 ljudi. Če se nasilje ne bo ustavilo, je Erdogan prepričan, da se bo to število še znatno povečalo. V zadnjih dneh je ta pokrajina tarča silovitega obstreljevanja sirskih in ruskih letal. Na tem območju sicer živi okoli tri milijone ljudi, tudi Združeni narodi pa menijo, da je zbežalo že več deset tisoč ljudi.

Ruska in sirska vojska na severozahodu Sirije še naprej bombardirata domnevne položaje borcev skrajne teroristične organizacije Al Kaida. Če se nasilje tu ne bo ustavilo, bodo prebežniško krizo občutile tudi evropske države, je opozoril Erdogan. "Turčija ne bo zmogla novega vala beguncev iz Sirije in ne bo zmogla sama nositi bremena teh migracij. Vse evropske države, še posebej pa Grčija, bodo trpele negativne posledice," je povedal turški predsednik.

V Turčiji 3,7 milijona sirskih beguncev

Erdogan je posvaril, da bo Evropa znova deležna enakih prizorov kot v letih 2015 in 2016, preden je s Turčijo sklenila dogovor za ustavitev teh tokov. Tedaj je v Evropo prišlo več kot milijon ljudi. Evropska unija je Ankari za ustavitev teh migracijskih tokov ponudila šest milijard evrov. V Bruslju zatrjujejo, da so bile evropske obveznosti poravnane, a Erdogan se s tem ne strinja in je že večkrat zagrozil, da bo "odprl vrata" sirskim beguncem, ki si želijo v Evropo.

Dodal je, da Turčija ne more biti velik begunski center. Kot pravijo turške oblasti, je v državi okoli pet milijonov beguncev, od tega okoli 3,7 milijona Sircev. Erdogan je poudaril, da si bo prizadeval razrešiti položaj z rusko stranjo, čeprav v vojni v Siriji Ankara in Moskva podpirata nasprotni strani. V Moskvo bo v ponedeljek odpotovala posebna turška delegacija.