Zasedanje Varnostnega sveta se je začelo z minuto molka v spomin na žrtve terorističnega napada v Moskvi. Foto: Reuters
Zasedanje Varnostnega sveta se je začelo z minuto molka v spomin na žrtve terorističnega napada v Moskvi. Foto: Reuters

Glasovanje o novi resoluciji je bilo sprva predvideno za soboto, a so ga po navedbah diplomatskih virov preložili, da bi omogočili nadaljnja pogajanja. Resolucijo je podprlo 14 držav članic VS-ja, vzdržale so se le ZDA.

V uvodu resolucija poudarja zahtevo za spoštovanje mednarodnega prava in obsoja napade na civiliste in civilne objekte, pa tudi vsa teroristična dejanja, ter opozarja, da mednarodno humanitarno pravo prepoveduje ugrabitve talcev.

Novi predlog resolucije zahteva takojšnjo prekinitev ognja med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki naj potem vodi "v trajno vzdržno premirje", ki ga spoštujeta obe strani. Poziva tudi k "takojšnji in brezpogojni" izpustitvi talcev, ki jih je oktobra lani zajelo palestinsko gibanje Hamas.

ZDA so se vzdržale glasovanja. Foto: Reuters
ZDA so se vzdržale glasovanja. Foto: Reuters

Od obeh strani v spopadu zahteva tudi spoštovanje mednarodnega prava pri ravnanju s pridržanimi osebami.

Resolucija Alžirije, Ekvadorja, Gvajane, Japonske, Malte, Mozambika, Južne Koreje, Sierre Leone, Slovenije in Švice prav tako poudarja nujno potrebo po povečanju dotoka dobrodelne pomoči v Gazo in zaščiti civilnega prebivalstva v palestinski enklavi.

V resoluciji je izražena globoka zaskrbljenost zaradi katastrofalnega humanitarnega položaja v Gazi in priznava diplomatska prizadevanja Egipta, Katarja in ZDA za ustavitev sovražnosti, izpustitev talcev in povečanje humanitarne pomoči.

Predlog sicer prekinitve ognja ne pogojuje z izpustitvijo talcev, je povedal generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. V resoluciji je zapisano, da je "prekinitev ognja potrebna skupaj z brezpogojno izpustitvijo vseh talcev, vendar ne v povezavi z njo", je pojasnil.

Pred glasovanjem se je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja pritožil, da so besedilo predloga resolucije v zadnjih urah spremenili in zahtevo po "stalnem premirju" spremenili v zahtevo po "trajnem premirju". Zato je predlagal, da se vrnejo k uvodnemu besedilu, vendar predlog ni dobil podpore.

Nebenzja je potem vseeno glasoval za resolucijo, ki je ZDA tokrat niso blokirale z vetom. Veleposlanica Linda Thomas Greenfield je po glasovanju dejala, da resolucija priznava diplomatska prizadevanja za končanje krize. Mednarodno skupnost je pozvala, naj pritisne na Hamas, da sprejme dogovor o premirju. "Premirje je mogoče doseči le z izpustitvijo talcev," je dejala.

Kitajska je pred glasovanjem sporočila, da bo podprla predlog resolucije. "Kitajska podpira ta osnutek resolucije, ob tem želimo pohvaliti Alžirijo in druge arabske države za njihova prizadevanja," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Džjan.

"Upamo, da ga bo Varnostni svet ZN-a sprejel čim prej in s tem poslal močan signal za prekinitev sovražnosti," je dejal in dodal: "Ta osnutek zavzema jasno stališče pri zahtevi po prekinitvi ognja ter s tem ustreza pravilni usmeritvi ukrepov Varnostnega sveta. Mednarodna skupnost pričakuje, da bo Varnostni svet celovito izpolnil svojo nalogo."

Palestinski predstavnik pri ZN-u Rijad Mansur, ki so ga povabili na zasedanje skupaj z veleposlanikom Izraela Giladom Erdanom, je s solznimi očmi dejal, da bi morala biti resolucija prelomnica pri končanju vojne. "Opravičujem se vsem, ki jih je svet pustil na cedilu, vsem, ki bi lahko bili danes živi, pa niso," je dejal.

Žbogar je dejal, da je VS poslal doslej najmočnejše sporočilo glede Gaze. Foto: UN Photo/Loey Felipe
Žbogar je dejal, da je VS poslal doslej najmočnejše sporočilo glede Gaze. Foto: UN Photo/Loey Felipe

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je resolucijo označil za sramotno in opozoril na to, da niti z besedico ne obsoja terorističnega napada Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, zaradi česar se je vse skupaj začelo.

Francoski veleposlanik Nicolas de Riviere je dejal, da se z resolucijo končuje oglušujoči molk Varnostnega sveta ZN-a o Gazi, in posvaril, da se kriza še ni končala, ter pozval k nadaljevanju prizadevanj za dokončno prekinitev sovražnosti po ramazanu.

ZDA so do zdaj z uporabo veta v Varnostnem svetu ZN-a blokirale že tri resolucije o Gazi. Prejšnji petek so predstavile svoj predlog resolucije, na katerega sta veto vložili Rusija in Kitajska. Moskva je ob tem Washington obtožila "hinavske predstave", saj da resolucija ni vsebovala dovolj pritiska na Izrael in ni dovolj jasno pozvala k ustavitvi ognja, ameriška stran pa se je na očitke odzvala z besedami, da je Rusija politiko znova postavila pred napredek.

Hamas je pozdravil resolucijo in izrazil pripravljenost na takojšnjo zamenjavo ujetnikov z Izraelom.

Žbogar: Pokazali smo vodstvo za mir

Danes je pomemben dan, ki pomeni začetek konca trpljenja civilistov v Gazi, je dejal slovenski veleposlanik v VS-ju Samuel Žbogar, ki je s kolegi iz devetih preostalih nestalnih članic VS-ja sodeloval pri pripravi resolucije.

"Danes je pomemben dan za izvoljene članice Varnostnega sveta. Našli smo glas za poenotenje. Zato smo tu. Pokazali smo vodstvo za mir," je dejal in dodal, da bo treba še več takšne enotnosti pri Gazi in drugih krizah po svetu. "Slovenija je pripravljena," je poudaril.

"Končno nekaj dobrih novic iz New Yorka," je po sprejetju resolucije izjavil slovenski premier Robert Golob in poudaril, da je zdaj skrajni čas, da se besede spremenijo v dejanja in da se resolucija začne izvajati na terenu.

Gaza je po petih mesecih izraelskih napadov povsem uničena in razdejana. Foto: Reuters
Gaza je po petih mesecih izraelskih napadov povsem uničena in razdejana. Foto: Reuters

"Civilisti nujno potrebujejo humanitarno pomoč in zaščito. Mednarodno humanitarno pravo je treba spoštovati. Ljudem moramo povrniti upanje v mirno prihodnost," je nadaljeval in dodal, da bo Slovenija še naprej igrala konstruktivno ter povezovalno vlogo v VS-ju. Spomnil je še, da je resolucijo predlagala skupina nestalnih članic VS-ja, v kateri je imela Slovenija pomembno vlogo.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je resolucijo označila za sporočilo upanja. "Ponosna sem, da je bila Slovenija del skupine izvoljenih desetih članic, ki so trdo delale pri oblikovanju in sprejetju te prelomne resolucije," je sporočila.

Izraelske delegacije ne bo v Washington

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po glasovanju sporočil, da bo vzdržanost ZDA pri glasovanju o resoluciji VS-ja ZN-a škodovala izraelskemu boju proti gibanju Hamas, ob tem pa je tudi odpovedal obisk izraelske delegacije v Washingtonu.

"To daje Hamasu upanje, da bo mednarodni pritisk omogočil prekinitev ognja v Gazi brez izpustitve naših talcev," je Netanjahu dejal v odzivu na resolucijo.

Na njegove izjave so se že odzvali v Beli hiši in zagotovili, da vzdržanost ZDA pri glasovanju o resoluciji ne pomeni spremembe v politiki do Izraela. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je ob tem pojasnil, da ZDA podpirajo ustavitev ognja, vendar so se pri glasovanju vzdržale, ker resolucija ni obsodila gibanja Hamas.

Netanjahu je odpovedal tudi obisk izraelskega ministra za strateške zadeve Rona Dermerja in svetovalca za nacionalno varnost Zahija Hanegbija v Washingtonu, kjer naj bi se po prvotnih načrtih v prihodnjih dneh z visokimi ameriškimi uradniki pogovorila o alternativah za ofenzivo na mesto Rafa in dostavi humanitarne pomoči v Gazo.

Kirby je v odzivu povedal, da so v Beli hiši razočarani zaradi odpovedi obiska. "Zelo smo razočarani, ker ne bodo prišli v Washington, da bi se lahko z njimi temeljito pogovorili o izvedljivih alternativah za posredovanje na terenu v Rafi," je dejal.

Netanjahu je večkrat zatrdil, da bo Izrael izvedel operacijo v Rafi kljub nasprotovanju ZDA. Foto: Reuters
Netanjahu je večkrat zatrdil, da bo Izrael izvedel operacijo v Rafi kljub nasprotovanju ZDA. Foto: Reuters

ZDA si namreč že nekaj časa prizadevajo odvrniti Netanjahuja in Izrael od ofenzive na mesto Rafa, kamor se je zateklo 1,5 milijona Palestincev iz drugih delov oblegane enklave. Netanjahu je medtem v petek že dal vedeti, da bo Izrael načrtovano ofenzivo izvedel tudi brez podpore ZDA.

EU pozdravil resolucijo

Sprejetje resolucije so pozdravili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Vsi trije so poudarili, da je ključno tudi njeno dejansko izvajanje.

"Pozdravljam sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN-a, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi ter takojšnjo in brezpogojno izpustitev vseh talcev. Izvajanje te resolucije je bistvenega pomena za zaščito vseh civilistov," je na omrežju X zapisala Ursula von der Leyen.

Michel je zapisal, da pozdravlja glasovanje v VS-ju ZN-a, ki je s tem "jasno pozval k takojšnji ustavitvi ognja v Gazi". "Evropski svet je že prejšnji teden soglasno pozval k takojšnjemu humanitarnemu premoru, ki bi privedel do trajne prekinitve ognja, brezpogojne izpustitve vseh talcev in zagotavljanja humanitarne pomoči. Zdaj je nujno, da se to spoštuje," je dodal.

Sprejetje resolucije je na X-u pozdravil tudi Borrell. Ob tem je poudaril potrebo po razširitvi dostav pomoči v Gazo in zaščiti tamkajšnjih civilistov.

VS sprejel resolucijo o premirju v Gazi