Sobotka med svojimi privrženci na zborovanju v Brnu. Foto: EPA
Sobotka med svojimi privrženci na zborovanju v Brnu. Foto: EPA
Predčasne volitve na Češkem

Predčasne parlamentarne volitve bodo potekale dva dni. Po napovedih javnomnenjskih raziskav se zmaga obeta socialdemokratom (ČSSD) pod vodstvom nekdanjega finančnega ministra Bohuslava Sobotke, ki pa bodo za oblikovanje vlade skoraj gotovo potrebovali podporo komunistov. Ti naj bi tako prvič po žametni revoluciji pred več kot 20 leti znova okusili oblast. Zadnje ankete kažejo, da bosta stranki skupaj osvojili več kot 100 sedežev v 200-članskem parlamentu, še pred časom pa so jima napovedovale celo 120 sedežev.

Lahko štrene zmeša gibanje Ano?
Padec podpore ČSSD-ju in komunistom politični analitiki pripisujejo vse večji priljubljenosti novega gibanja Ano (Da) tajkuna Andreja Babiša, ki ga češki mediji označujejo za populista. Njegov slogan je, da so vsi uveljavljeni češki politiki skorumpirani in da za rešitev potrebujejo podjetnika, kot je on. Ankete tej sredinsko usmerjeni stranki napovedujejo več kot deset odstotkov glasov. V parlament bi se lahko prebili tudi Zemanisti, podporniki predsednika Miloša Zemana, ki ne skriva, da Sobotke ne mara. Namignil je, da bi za premierja želel koga drugega, poroča Boštjan Anžin, dopisnik RTV Slovenija.

Razočaranje volivcev nad slabimi gospodarskimi razmerami in korupcijskimi škandali, ki so poleti odnesli vlado Petra Nečasa, se odraža tudi v podpori njegovi Državljanski demokratski stranki (ODS) in njeni nekdanji koalicijski partnerici TOP 09. Zadnje ankete stranki TOP 09 napovedujejo okoli devet odstotkov podpore, medtem ko se ODS lahko nadeja zgolj 6,5-odstotne podpore.

Politiki imajo zelo slab sloves
Levica, ki se ji obeta zmaga, se sicer zavzema za odmik od varčevalnih ukrepov, pokojninske in zdravstvene reforme, dvigniti hočejo davke največjim podjetjem in najbogatejšim Čehom. Med glavnimi nalogami pa bo oživitev gospodarstva, predvsem pa bo treba povrniti zaupanje v politiko. 94 odstotkov Čehov je prepričanih, da je vlada prežeta s korupcijo, politik pa je najmanj spoštovan poklic v državi, dodaja Anžin.

Predčasne volitve na Češkem