Foto:
Foto:
Največ volilnih prevar v prejšnjih dveh krogih volitev se je zgodilo pri volitvah na domu.
Viktor Juščenko in Viktor Janukovič se bosta v nedeljo pomerila na ponovitvi predsedniških volitev.

Po mnenju sodišča je zakon o omejitvi volitev na domu neustaven, saj dovoljuje voliti le najhujšim invalidom.

Volitve v nedeljo ostajajo
Kljub odločitvi sodišča je volilna komisija sporočila, da se bo nedeljska ponovitev predsedniških volitev izvedla, vendar pa je vprašljiva legitimnost volitev, saj je bilo prav pri glasovanju na domu največ nepravilnosti.

Pritožba ni mogoča
Sodnik Mikola Selivon je sporočil, da je odločitev ustavnega sodišča dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti. Prebivalci, ki želijo glasovati na domu, morajo do večera za to dobiti dovoljenje lokalne volilne komisije.

Janukoviču uspelo s pritožbo
Sodišče je tako ugodilo pritožbi spornega zmagovalca volitev Viktorja Janukoviča, ki je trdil, da bi s spremembo volilne zakonodaje milijonom ljudi odrekli pravico do volitev. Vodja opozicije Viktor Juščenko je po drugem krogu volitev 26. novembra, ko so za zmagovalca uradno razglasili Janukoviča, tega obtožil številnih volilnih prevar.

Kompromis med Juščenkom in Kučmo
Po kompromisu med opozicijskim voditeljem Viktorjem Juščenkom in ukrajinskim predsednikom Leonidom Kučmo, ki je na volitvah podprl Janukoviča, je parlament 8. decembra sprejel spremembe volilne zakonodaje, da bi se tako izognili napetostim v državi, ki so nastale po množičnih protestih privržencev Juščenka.