Foto:
Foto:
Na okrogli mizi so sodelovali tudi tuji posredniki.
Janukovič in Juščanko se pripravljata na ponovljene volitve.
Powell (desno) in Lavrov sta se srečala na zasedanju Ovseja.

Potrdil pa je, da so dosegli dogovor glede sprememb volilne zakonodaje in zamenjave osrednje volilne komisije.

Tako je v parlament že vložil predlog odstavitve 15 članov osrednje volilne komisije, hkrati pa predložil imena 18 kandidatov za njihovo zamenjavo. Med slednjimi naj bi bilo 14 članov dosedanje komisije.

Parlament, ki je razpravljal o preoblikovanju volilne komisije in morebitnih dopolnilih volilne zakonodaje, pa je sejo prekinil. Nadaljevali naj bi jo v sredo.

Kučma Janukoviča poslal na dopust
Kučma je nesrečnega zmagovalca drugega kroga predsedniških volitev Viktorja Janukoviča poslal na dopust, tako da bo lahko vodil svojo novo predvolilno kampanjo. Na njegov položaj je začasno imenoval premierjevega namestnika Mikolo Arazova.

Powell: Ne tekmujemo za vpliv
Ameriški zunanji minister Colin Powell je zavrnil namigovanja, da želijo ZDA vplivati na izid volitev v Ukrajini.

Dejal je še, da Rusija in ZDA ne tekmujejo za vpliv v Ukrajini in da od Ukrajincev ne zahtevajo, naj se odločijo med Zahodom in Vzhodom. Državi bomo dovolili, da si sama izbere, kdo ji bo vladal in koga si želi imeti za zaveznika, je dodal Powell pred odhodom na zasedanje Ovseja v Bolgariji. Včeraj je možnost vmešavanja v ukrajinsko krizo zavrnil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Lavrov kritičen do Ovseja
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je na današnjem zasedanju Ovseja dejal, da organizacija uporablja dvojna merila pri obravnavi regularnosti volitev v posameznih državah. Moskva tudi sicer meni, da Ovse preveč pozornosti namenja političnim procesom v državah vzhodne Evrope.