Britanski vojaki se poslavljajo od Iraka. Foto: EPA
Britanski vojaki se poslavljajo od Iraka. Foto: EPA
Britanski vojaki
Še preostali britanski vojaki bodo v Iraku poskrbeli za usposabljanje iraških čet. Foto: EPA

Dolgo pričakovani umik britanskih sil bo uradno končal vlogo Velike Britanije kot poglavitne partnerice ZDA pri okupaciji Iraka, poroča New York Times.

Sadama Huseina marca 2003 je sodelovalo več kot 46.000 britanskih vojakov. Julija letos je premier Gordon Brown že začrtal poskusni načrt umika večine britanskih preostalih čet v začetku leta 2009, a pri tem ni dal nobenega trdno določenega roka in pustil odprto vprašanje, koliko vojakov naj bi se dejansko vrnilo domov.

Zdaj selitev v Afganistan?
V zadnjih tednih pa je krožilo kar precej govoric o datumu umika - analitiki to "curljanje informacij" vsaj delno povezujejo z zmago Baracka Obame na ameriških predsedniških volitvah prejšnji mesec. Ena izmed glavnih nalog novoizvoljenega predsednika ZDA je namreč izdelava časovnega okvirja umika čet iz Iraka.

Tudi Brown je bil odločen, da umakne britansko vojsko iz države še pred glavnimi volitvami junija 2010, kar je povzročalo kar nekaj trenj z Bushevo administracijo. Ta si je tudi želela, da bi Britanci svoje umaknjene čete nadomestili vsaj s premikom na drugo bojišče - v Afganistan. Velika Britanija ima zdaj tam 7.800 vojakov, medtem ko je Obama že napovedal, da namerava delež ameriških vojakov povečati.

177 mrtvih, 12 milijard stroškov
Po poročanju Guardiana in Times of Londona bi od 300 do 400 britanskih vojakov, ki bi še ostali v Iraku, predvsem pomagalo pri usposabljanju iraških oboroženih sil.

Britanski časniki so napoved dokončnega umika nemudoma pospremili z "obdukcijo" vojne. Ta je Otok stala 177 ubitih vojakov in skoraj 12 milijard dolarjev. Še ena žrtev vojne? Premier Tony Blair, ki so ga leta 2007 z Downing Streeta "izselili" Brown in druge močne figure Delavske stranke. Poglavitni razlog Blairovega poraza je bila prav njegova nepriljubljena vloga pri britanskem sodelovanju pri napadu na Irak.

K. S.