Foto:
Foto:
Bush in Berlusconi med tiskovno konferenco v Rimu.

Predsednik ZDA George Bush je po obisku Italije prispel v Pariz, kjer se bo srečal s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom.

Voditelja se bosta pogovarjala predvsem o Iraku, saj Bush išče podporo med evropskimi voditelji za novo resolucijo ZN-a, kot jo predlagajo ZDA in Velika Britanija.

Bush na obletnico zavezniške invazije
V nedeljo se bo Bush udeležil slovesnosti ob 60. obletnici izkrcanja zaveznikov v Normandiji, ki je bilo ključno za poraz nacistične Nemčije in konec 2. svetovne vojne. Ameriški predsednik je med obiskom v Rimu 2. svetovno vojno primerjal z vojno proti terorizmu, s čimer pa se mnogi ne strinjajo.

Berlusconi upa na sprejetje resolucije
Predsednik ZDA Bush je po pogovorih s premierjem Italije Berlusconijem izrazil upanje, da bo resolucija o Iraku sprejeta kmalu. George Bush je dejal, da je v mednarodni skupnosti zaznal povezovalni duh, ki bo pomagal novi iraški vladi.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je izrazil tudi prepričanje, da bo nova resolucija sprejeta v naslednjem tednu. Na tiskovni konferenci po srečanju Berlusconi-Bush je slednji še dejal, da sta bila oba s papežem, s katerim sta se srečala v petek, zgrožena nad prizori mučenja v iraškem zaporu Abu Graib.

Bush obžaluje odhod Teneta
Bush je med novinarsko konferenco govoril tudi o odstopu direktorja Cie Georgea Teneta in izrazil obžalovanje, ker je odšel. Dodal je, da je opravil odlično delo za Ameriko in da je bila zanj velika čast, da je delal z njim. Ponovil je, da se je Tenet za to odločil iz osebnih razlogov.

Med srečanjem s papežem demonstracije
Med Bushevim petkovim srečanjem s papežem Janezom Pavlom II. je v Rimu proti politiki ZDA protestiralo približno 30.000 ljudi. Bushev obisk zaznamuje 60. obletnico izkrcanja zaveznikov, s katero se je začel poraz Nemčije.

Iz Italije se George Bush odpravlja v Francijo, kjer se bo srečal s predsednikom Jacquesom Chiracom, ki je v nasprotju z Berlusconijem nasprotoval vojni v Iraku.