Življenje v Gazi je iz dneva v dan težje, pomoč pa prihaja (pre)počasi. Foto: EPA
Življenje v Gazi je iz dneva v dan težje, pomoč pa prihaja (pre)počasi. Foto: EPA
V Londonu o Bližnjem Vzhodu

Na srečanju v Londonu so ZDA, Rusija, EU - to je zastopal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel - in ZN hkrati arabske države pozvale, naj spoštujejo svoje obljube o pomoči Palestincem, dane na lanski pariški konferenci. Arabske države so takrat Palestini obljubile 717 milijonov dolarjev, po navedbah ZDA pa so Palestinci do zdaj prejeli le 153 milijonov dolarjev iz Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Alžirije.

Razmere v Gazi katastrofalne
Medtem ko Palestinci čakajo na obljubljeni denar, je njihov položaj v Gazi čedalje slabši. Pomanjkanje goriva in osnovnih življenjskih potrebščin je še dodatno oslabilo že tako šibko gospodarstvo v Gazi, odkar je Izrael uvedel omejitve, potem ko je nadzor nad tem območjem junija lani prevzel Hamas.

Mun: Treba bo še veliko storiti
Bližnjevzhodna četverica kljub temu ostaja optimistična in je pozdravila "konkretne korake obeh strani", kot sta odstranitev nekaterih izraelskih cestnih blokad in izboljšanje palestinske varnosti, kljub temu pa bo treba storiti še veliko, je povedal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun.

Blair optimistično, Fajad manj
Odposlanec četverice Tony Blair je dodal, da kljub groznim razmeram v Gazi upa na preboj v mirovnem procesu. "Če bo dosežen napredek pri izboljšanju razmer, tako na območju Gaze kot tudi na Zahodnem Bregu, se lahko nadaljujejo tudi politična dogajanja. Ta politična pogajanja bi mirovni proces lahko pospešil bolj, kot si ljudje trenutno mislijo, vendar to s seboj prinese tudi nepojmljiva prizadevanja in zavzetost", je menil nekdanji britanski premier. Manj optimističen je palestinski premier Salam Fajad, ki meni, da bližnjevzhodni mirovni proces "spodleteva, slabo spodleteva".

Vse manj časa za rešitev dveh držav
Na poti v London je ameriška generalna sekretarka Condoleezza Rice opozorila, da "okno za rešitev z dvema državama" ne bo vedno odprto in da "sčasoma postaja vedno ožje".

T. V.

V Londonu o Bližnjem Vzhodu