Predaja poslov med Chiracom in Sarkozyjem naj bi po napovedih bila 16. maja. Foto: EPA
Predaja poslov med Chiracom in Sarkozyjem naj bi po napovedih bila 16. maja. Foto: EPA
Jahta francoskega industrialca
Sarkozy se je na jahto enega najbogatejših Francozov odpravil skupaj z družino. Foto: Reuters
Sarkozy med jutranjim tekom na Malti
Sarkozyju bodo prav prišle kratke počitnice, saj junija njegovo stranko čakajo parlamentarne volitve, na katerih potrebuje večino, da bo lahko izvedel reforme, ki si jih je zastavil. Foto: Reuters

Sarkozy se je v Pariz vrnil po treh dneh počitka na razkošni jahti bogatega francoskega industrialca in medijskega mogotca Vincenta Bolloréja, kar je v javnosti dvignilo val kritik, saj je v predvolilni kampanji obljubljal, da se bo zavzemal za višje plače delavskega sloja. Čeprav se je po nedeljski zmagi na volitvah govorilo, da bo odšel za nekaj dni v osamo v samostan, kjer naj bi si vzel čas za razmislek, je bilo verjetno povabilo za nastavljanje soncu ob obali Malte mamljivejše kot biti zaprt med štirimi stenami samostana. Sam je dejal, da se ne bo opravičil in dodal, da je odšel na počitnice, da zbere misli, preden bo 16. maja uradno nastopil svojo funkcijo.

Chirac zaupa v Sarkozyja
V luksemburških vrtovih, kjer je potekala slovesnost ob spominu na odpravo suženjstva, sta odhajajoči in prihajajoči predsednik, ki ju druži dolga politična vez, polna vzponov in padcev, prvič po nedeljskih volitvah skupaj nastopila v javnosti.

Že včeraj je 74-letni Chirac v svojem zadnjem nagovoru ministrom dejal, da ima veliko zaupanja v Sarkozyja in njegovo delo. Sarkozy je maja leta 2006, ko je bil še notranji minister, izrazil zadovoljstvo, da se je končal molk na temo suženjstva – boleč del francoske zgodovine, kot se je izrazil, ki ga bo nadomestil spomin na milijone žrtev suženjstva. V njihov spomin sta stari in novi predsednik razkrila bronast kip.

Medtem pa še vedno potekajo vroče polemike, kdo bo zasedel mesta v novi vladi. Sarkozy je že dejal, da vlada ne bo štela več kot 15 ministrov s premierjem vred. Sarko se je takoj po povratku z Malte srečal s poslanci UMP-ja, po koncu sestanka pa je vodja poslanske skupine Bernard Accoyer dejal, da se Sarkozy zavzema za široko koalicijo.

Najprej Blair, nato Merklova
Sarkozy se bo že naslednji teden, takoj po prevzemu položaja, odpravil v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ju druži skupna konservativna usmeritev in nasprotovanje vstopu Turčije v Evropsko unijo. Oba sta za razliko od svojih prehodnikov naklonjena tesnejšim vezem z ZDA, ki jih je načela ameriška vojaška avantura v Iraku. Še prej, v petek, bo Sarkozy v Parizu sprejel britanskega premierja Tonyja Blaira, s katerim sta razvila prijateljski odnos.

K. T./G. V