V poslopje je vdrlo več ljudi, med njimi tudi opozicijska voditelja Obradović in Đilas (v sredini). Foto: Posnetek z zaslona
V poslopje je vdrlo več ljudi, med njimi tudi opozicijska voditelja Obradović in Đilas (v sredini). Foto: Posnetek z zaslona

Okoli 21.30 so v poslopje vstopili žandarji in potisnili ljudi pred vhod RTS-ja, kjer se zdaj zadržuje večja množica.

Vdor v poslopje RTS-ja

Vodja skrajno desne stranke Dveri Boško Obradović in ena izmed organizatork protestov Jelena Anasonović ter skupina protestnikov so na silo vdrli v stavbo RTS-ja in zahtevali gostovanje v večernih poročilih, poroča srbski portal blic.rs. Ob vdoru so protestniki razbili vhodna vrata in okna, poroča b92.net.

Obradović je dejal, da ne bodo odšli iz stavbe, dokler ne bodo gostovali v drugem Dnevniku, o čemer se je pogovarjal z enim izmed urednikov Zoranom Stanojevićem. Vodja stranke Dveri je državljane pozval, naj se jim pridružijo, pozval pa jih je, naj ostanejo mirni in naj ničesar ne razbijejo. V stavbo je prišel tudi drugi opozicijski politik Dragan Đilas, nekdanji župan Beograda.

Na prizorišče je prišla policija, sledilo je prerivanje s protestniki, vendar resnejših incidentov ni bilo. Poveljnik beograjske policije je protestnikom sporočil, da policija ne želi uporabiti sile, vendar da ne bo dovolila ogrožanje stavbe ali zaposlenih. Policija je Obradovića in Đilasa pozvala, naj skupaj s protestniki zapustita stavbo, kar sta oba zavrnila. Obradović je zbranim dejal, da bodo nocoj "osvobodili" RTS, še poroča b92.net.

"Nocoj nas je tukaj 50, ne bomo odšli mirno. A vsi morajo vedeti, da nas bo naslednjič tukaj 50.000," je po poročanju portala blic.rs dejal Đilas.

Medtem portal Balkan Insight poroča, da je del protestnikov stavbo zapustil, drugi, vključno z opozicijskimi politiki, pa je še notri.

Protestniki javni radioteleviziji očitajo pristransko poročanje v korist Vučiću, zato je RTS predmet kritik, protestniki pa se na vsakem protestu tudi sprehodijo mimo njegovega poslopja.

Protesti proti Vučiću potekajo od decembra, ime "Eden od petih milijonov" pa so prevzeli po predsednikovi izjavi ob začetku protestov, da lahko na ulice pride tudi pet milijonov ljudi, a da ne bo izpolnil njihovih zahtev.