V središču Bagdada deluje središče za izobraževanje, v katerem se iraške vdove učijo različnih spretnosti. Foto: Reuters
V središču Bagdada deluje središče za izobraževanje, v katerem se iraške vdove učijo različnih spretnosti. Foto: Reuters

Raziskavo o tem, v kateri državi z arabskim prebivalstvom se ženskam godi najbolje in v kateri najslabše, je pripravil sklad Thomson Reuters, ki se je pogovarjal z več kot 330 strokovnjaki za področje razlik med spoloma v 21 državah, ki so članice Arabske lige, in v Siriji.

Izsledki pa so za mnoge presenetljivi, saj se je na vrhu držav, ki najbolj kršijo pravice žensk, znašel Egipt, turistična država, ki jo letno obišče tudi veliko Slovencev. Na drugem mestu se je znašel Irak, sledijo Savdska Arabija, Sirija in Jemen. Najboljši odnos do nežnejšega spola vlada na Komorih, kjer ženske zasedajo 20 odstotkov ministrskih mest, dobre so tudi razmere v Omanu, Kuvajtu, Jordaniji in Katarju.

Trgovanje z ženskami
Strokovnjaki so ocenjevali stopnjo nasilja nad ženskami, pravice do potomstva, odnos do ženske znotraj družine ter njihovo vlogo v politiki in gospodarstvu. V Egiptu je skrb vzbujajoče predvsem to, da obstajajo diskriminatorni zakoni za ženske ter da jih prodajajo kot belo blago. "Na obrobju Kaira obstajajo cele vasi, kjer se večina ljudi ukvarja s prodajanjem žensk in prisilnimi porokami," je dejala Zahra Radvan iz človekoljubne skupine Global Fund for Women, ki je opozorila tudi na izredno razširjeno spolno nadlegovanje.

V poročilu Združenih narodov, izdanem aprila, namreč piše, da je kar 99,3 odstotka egipčanskih žensk in deklic že bilo žrtev spolnega nadlegovanja. "V družbi so ta dejanja popolnoma sprejemljiva, zato lahko nadlegovanje prizadene vsako Egipčanko, ne glede na starost, poklic ter družbeni in gospodarski status, zakonski stan, obleko ali obnašanje," opozarja Noora Flinkman iz organizacije HarassMap.

Raziskava je še ugotovila, da je življenje Iračank zdaj nevarnejše, kot je bilo pod diktaturo Sadama Huseina. V Savdski Arabiji so problematični predvsem nevključenost žensk v politiko, diskriminacija na delovnem mestu, svoboda gibanja in pravica do lastnice, a država, ki jo pogosto omenjamo kot eno izmed najbolj konservativnih na svetu, se je bolje kot mnoge druge odrezala pri dostopnosti deklet do izobrazbe in zdravstvene oskrbe, predvsem pa je tudi manj nasilja nad ženskami.