Referendum o novih spremembah ustave je potekal dva dneva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Referendum o novih spremembah ustave je potekal dva dneva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na volišča je bilo pozvanih 53 milijonov volivcev. V skladu z načrti bodo še letos sledile predsedniške in parlamentarne volitve, na katerih naj bi se na predsedniško mesto skušal zavihteti tudi general Al Sisi. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Predstavnik volilne komisije Nabil Salib je sporočil, da je bila volilna udeležba na dvodnevnem referendumu višja od pričakovane.
Spomnimo. Na decembrskem referendumu o spremembi ustave pod vladavino odstavljenega predsednika Mohameda Mursija leta 2012 so bile predlagane spremembe sicer sprejete s 64 odstotki, a je bila volilna udeležba 53-milijonskega volilnega telesa v Egiptu izredno nizka, le 33-odstotna.

Uradni podatki o izidu referenduma in udeležbi bodo znani v petek. Državna televizija pa je poročala, da je bila udeležba volivcev več kot 50-odstotna, spremembe ustave pa da so bile potrjene z najmanj 90 odstotki glasov 'za'.

V nasilju umrlo devet ljudi
Zaradi bojazni pred izbruhom nasilja so pristojne oblasti okrepile varnost na voliščih. Za varnost je tako skrbelo 160.000 vojakov in 200.000 policistov. Kljub temu je izbruhnilo nasilje med policisti in podporniki Muslimanske bratovščine umrlo. Umrlo je devet ljudi, najmanj 400 je bilo aretiranih.

Pripadniki Muslimanske bratovščine, ki zahtevajo vrnitev Mursija na položaj, so sicer svoje podpornike pozvali, da referendum bojkotirajo. Tudi zato je bila volilna udeležba na območjih, kjer prevladuje Bratovščina, izredno nizka.

Spremembe ustave
To je bil že tretji referendum o spremembi ustave v Egiptu, zato vojska upa, da bodo z najnovejšimi spremembami začrtali pot k demokratični družbeni ureditvi.
Najnovejši osnutek ustave je napisal 50-članski odbor, v katerem sta bila le dva iz vrst islamskih strank. Osnutek odpravlja večino islamistično usmerjenih določil v ustavi, še naprej pa ohranja vojaška sodišča za civiliste. Med drugim določa tudi, da vojska potrjuje obrambnega ministra, proračun vojske pa pušča zunaj civilnega nadzora.

Islam ostaja državna vera, pri tem pa je poudarjena svobodna volja pri izbiri veroizpovedi, s čimer je podeljena določena zaščita manjšin v državi. Na državni ravni določena enakopravnost med moškimi in ženskami. Stranke v državi se ne smejo organizirati na podlagi vere, rase, spola ali geografske lege.

Al Sisi bi kandidiral za predsednika
Nova so tudi določila glede funkcije predsednika države, katerega mandat je omejen na dva zaporedna štiriletna mandata. Predsednika pa lahko ob kršitvi ustave ali hujši kršitvi zakona odstavi parlament (t. i. impeachment).

Izidi januarskega referenduma so pomembni tudi zato, ker se bo na njihovi podlagi general vojske Abdel Fatah Al Sisi odločil, ali bo kandidiral za položaj predsednika.