Otoka Tiran in Sanafir ležita v Akabskem zalivu. Foto: Google Maps
Otoka Tiran in Sanafir ležita v Akabskem zalivu. Foto: Google Maps
Abdel Fatah el Sisi
Predsednik Abdel Fatah Al Sisi vztraja, da Egipt ni predal niti palca svojega ozemlja. Foto: Reuters

Sodišče je ocenilo, da dogovor krši sporazum, ki sta ga državi podpisali leta 1906. Odločitev sodišča s tem razveljavlja aprilski podpis, je povedal eden izmed sodnikov. Današnja razsodba sicer ni dokončna, saj se lahko vlada nanjo pritoži.

Odločitev o predaji otokov, ki jo je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi sporočil med aprilskim obiskom savdskega kralja Salmana v Kairu, je sprožila nezadovoljstvo in proteste številnih Egipčanov. Zaradi udeležbe na protestih 15. aprila, ki jih je policija hitro zatrla, je bilo prejšnji mesec na dve leti zapora obsojenih 51 ljudi. Po protestih, na katerih so množice pozivale k padcu režima, so sledile še druge aretacije, predvsem z namenom, da se takšne demonstracije ne bi ponovile.

Domoljubni občutki
Več generacij Egipčanov je zraslo v prepričanju, da Tiran in Sanafir pripadata Egiptu, a oblasti trdijo, da je bilo to vedno savdsko ozemlje, ki ga je imel Kairo na prošnjo Riada od leta 1950 v najemu. Aprilski dogovor naj bi temeljil tudi na odloku nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, ki je o tem leta 1990 obvestil tudi ZN.

Na Tiran in Sanafir Egipčani z domoljubnimi občutki gledajo predvsem zaradi vloge, ki sta jo imela v štirih vojnah, v katerih se je Egipt med letoma 1948 in 1973 spopadal z Izraelom. Slednji je otoka v Arabskem zalivu med šestdnevno vojno leta 1967 tudi zasedel, Egiptu pa ju je vrnil v okviru sporazumov iz Camp Davida leta 1979.

Kritiki Sisiju očitajo, da je otoka prodal v zameno za savdske naložbe. Savdska Arabija je ena glavnih podpornic Egipta v regiji, odkar je Sisi leta 2014 prevzel oblast. Riad je odtlej Kairu namenil milijarde dolarjev pomoči in naložb.