Velika večina Špancev, kljub kršitvi premirja in nasilju, podpira obnovitev pogovorov med vlado in Eto. Foto: EPA
Velika večina Špancev, kljub kršitvi premirja in nasilju, podpira obnovitev pogovorov med vlado in Eto. Foto: EPA
Eta zahteva plačilo davka

Eta je poslovnežem v Baskiji razposlala pisma, v katerih zahteva plačilo 70.000 evrov davka za financiranje baskovske neodvisnosti.

V nasprotju s prejšnjimi izsiljevalskimi kampanjami v pismih tokrat niso navedene neposredne grožnje, ampak naj bi šlo le za prostovoljne prispevke. Analitiki so prepričani, da izsiljevalska akcija dokazuje, da je Eti zmanjkalo denarja in da nujno potrebuje nova sredstva.

Navarra in Baskija se ne bosta združili
Medtem so v mestu Pamplona na severu Španije potekali množični protesti proti predlogu stranke Batasuna, političnemu krilu Ete, za združitev pokrajin Baskije in Navarre. Protestniki so bili prepričani, da je predlog del skrivnih mirovnih pogajanj med vlado in separatistično organizacijo, a je španska vlada protestnikom takoj zagotovila, da se pokrajini nikakor ne bosta združili in da predlog Batasune ni predmet nobenega skrivnega dogovora.

Španci za ponovno premirje
Kljub nasilju Ete pa si večina Špancev želi obnoviti pogovore med špansko vlado in Eto, ki so jih prekinili konec lanskega leta, ko je Eta kljub premirju izvedla napad na madridskem letališču Barajas, kjer sta umrla dva človeka, 19 ljudi pa je bilo ranjenih. Španski dnevnik El Periodico je namreč objavil raziskavo javnega mnenja, kjer je 95 odstotkov anketiranih izjavilo, da bi morali sprti strani ponovno sesti za pogajalsko mizo.

Eta zahteva plačilo davka