Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti, je pogovor prek videopovezave trajal dve uri in pet minut. Bela hiša je sporočila, da je pogovor trajal od 10:07 do 12:08 po ameriškem času. Ameriški predsednik je ob začetku pogovora ruskemu predsedniku izrazil upanje, da bo njuno naslednje srečanje potekalo v živo.

"Predsednik Biden je izrazil globoko zaskrbljenost ZDA in naših evropskih zaveznikov glede ruskega kopičenja sil okoli Ukrajine in jasno povedal, da se bodo ZDA in naši zavezniki odločno odzvali z gospodarskimi in drugimi ukrepi v primeru vojaške zaostritve," je sporočila Bela hiša za javnost.

Ameriški predsednik je ponovil svojo podporo suverenosti Ukrajine in njeni ozemeljski celovitosti, ob tem pa pozval k umiritvi razmer in vrnitvi k diplomaciji, so še dodali v Beli hiši.

Joe Biden in Vladimir Putin sta se na vrhu Rusija-ZDA prvič srečala junija v Ženevi. Foto: EPA
Joe Biden in Vladimir Putin sta se na vrhu Rusija-ZDA prvič srečala junija v Ženevi. Foto: EPA

Oba predsednika sta svojima ekipama naročila, naj nadaljujeta prizadevanja pri tem, kar sta govorila in se dogovorila. To bodo ZDA storile ob tesnem sodelovanju z zavezniki in partnerji.

Sporočilo Bele hiše še dodaja, da sta predsednika govorila o ameriško-ruskem dialogu o strateški stabilnosti, dialogu o kibernetskih vdorih in sodelovanju pri vprašanjih, kot je Iran. Bela hiša je že prej napovedala, da se bo Biden po pogovoru s Putinom slišal z zavezniki, tako kot se je pred pogovorom.

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan je pozneje pojasnil, da je Biden povedal Putinu, da bodo ZDA in zavezniki ob morebitnem ruskem napadu na Ukrajino odgovorili z gospodarskimi sankcijami in drugimi ukrepi.

Iz Kremlja so sporočili, da je Putin predstavil Bidnu zahtevo za zavezujoče zagotovilo, ki bi preprečilo širitev zveze Nato proti vzhodu in onemogočilo namestitev oborožitvenih sistemov v ruskih sosedah. Po besedah Putina severnoatlantsko zavezništvo krepi vojaške zmogljivosti ob mejah z Rusijo in izvaja nevarne poskuse za osvojitev ukrajinskega ozemlja.

Predstavniki ameriške vlade so po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na vir v ameriškem kongresu, obvestili člane kongresa, da so se z Nemčijo dogovorili za ustavitev plinovoda Severni tok 2 v primeru ruskega napada na Ukrajino.

Posvetovanja z evropskimi voditelji

Pred pogovorom s Putinom se je Biden pogovarjal z evropskimi voditelji. Bela hiša je sporočila, da je bilo kopičenje ruskih enot na meji z Ukrajino glavna tema Bidnovih pogovorov s predsednikom Francije Emmanuelom Macronom, kanclerko Nemčije Angelo Merkel, premierjem Italije Mariem Draghijem in premierjem Združenega kraljestva Borisom Johnsonom.

Sorodna novica Rusko-ameriški vrhi: od Kennedyjevega "zmrcvaril me je" do Bushevega zrenja v Putinovo dušo

Skupaj so pozvali Rusijo, naj zmanjša napetosti in sprejme diplomacijo, še posebej v okviru t. i. normandijskega formata, ki je edini način za rešitev spora o Donbasu z uresničitvijo sporazuma iz Minska. Vsi so poudarili podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti ter se strinjali, da bodo ostali v stiku in se posvetovali s partnerji v Natu in EU-ju o usklajenem in celovitem pristopu.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je dejal, da se je ameriški državni sekretar Antony Blinken pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ponovil mu je zagotovilo o neomajni podpori ZDA ukrajinski suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti. Strinjala sta se, da je treba najti mirno, diplomatsko rešitev spora v Donbasu in popolnoma obnoviti ukrajinsko suverenost znotraj mednarodno priznanih meja, vključno s Krimom.

Veliko je ugibanja o tem, ali Moskva res načrtuje invazijo na Ukrajino. Foto: Reuters
Veliko je ugibanja o tem, ali Moskva res načrtuje invazijo na Ukrajino. Foto: Reuters

ZDA o ruskih namerah predvsem domnevajo

Kot je poročal Andrej Stopar, dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona, se v ZDA veliko govori o možnosti ruske invazije na Ukrajino, o različnih ocenah številčnosti ruskih sil ob meji in o tem, kdaj naj bi se to zgodilo. Menda konec januarja. Obenem pa na zunanjem ministrstvu priznavajo, da o ruskih namerah predvsem domnevajo.

"Gledamo na številčnost sil na obmejnih območjih, tako kot spremljamo določene pojave v informacijskem prostranstvu in dogajanje v kibernetski domeni in vse to vzbuja resno zaskrbljenost. Ostajamo osredotočeni na to in vsekakor smo zavezani pomagati Ukrajini braniti suvereno ozemlje," je dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Austin pri tem sicer bolj stavi na manevrski prostor diplomacije in državniškega dogovarjanja.

Virtualni vrh Bidna in Putina