Posledice ruskega napada na mesto Mikolajiv na jugu Ukrajine. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada na mesto Mikolajiv na jugu Ukrajine. Foto: Reuters

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se je na prvi dan obiska v Ukrajini v humanitarnem skladišču EU-ja srečal s predstavniki humanitarnih organizacij.

EU je v krajih Vinica in Dnipro vzpostavil dve skladišči za humanitarno pomoč, do katerih imajo humanitarne organizacije brezplačen dostop. Skladišče v Vinici je opremljeno s prostorom, v katerem je mogoče upravljati temperaturo, kar omogoča shranjevanje različnih dobrin, tudi zdravil.

Poleg tega EU podpira transportne storitve, v okviru katerih omogoča dobavo pomoči s tovornjaki. Od aprila je 18 humanitarnim organizacijam iz EU-ja in Ukrajine pomagala pri dobavi več kot 750 ton humanitarne pomoči. Tako so pomoč dostavili tudi na težko dostopna območja, kot sta središče Harkova in Kramatorsk.

"V vojni v Ukrajini so kršena humanitarna načela. Medtem ko EU še naprej podpira civiliste, ki so se pred vojno zatekli v sosednje države, moramo še naprej podpirati tudi tiste v Ukrajini, ki niso zapustili države," je ob tem povedal evropski komisar Lenarčič.

Evropski komisar iz Slovenije želi z obiskom po neuradnih informacijah STA pridobiti dodaten vpogled v aktualne potrebe po pomoči v Ukrajini in ugotoviti, kako še naprej in še bolj učinkovito dostavljati humanitarno pomoč Ukrajini in njenim prebivalcem. Načrtovano je tudi srečanje z več visokimi predstavniki Ukrajine.

EU pošilja pomoč Ukrajini in Moldaviji

Evropska unija Ukrajini zagotavlja vojaško, finančno in humanitarno pomoč. Za projekte humanitarne pomoči civilistom v Ukrajini in Moldaviji je EU namenil 243 milijonov evrov. Še 330 milijonov evrov je namenil programu, ki je namenjen zagotavljanju osnovnih dobrin in storitev, kot so hrana, zdravstvena oskrba in izobraževanje.

Poleg tega prek evropskega mehanizma civilne zaščite EU-ja usmerja pomoč posameznih držav članic Ukrajini in Moldaviji. Članice Unije ter Norveška in Turčija so do zdaj prispevale več kot 30.000 ton pomoči, med drugim v obliki zdravil, hrane, električnih generatorjev in tudi mobilnih bolnišnic. Poleg tega so številne države sprejele begunce iz Ukrajine, ki so zbežali pred rusko agresijo.

Ukrajino je sicer od začetka ruske invazije obiskalo že več predstavnikov EU-ja, tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Zelenski: Zmaga za Ukrajino pomeni ponovno pridobitev celotnega ozemlja

Ukrajinski predsednik Zelenski je na konferenci časopisa Financial Times dejal, da bo zmaga dosežena na bojišču, a da še vedno ostaja odprt za pogajanja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Medtem ko so se ZDA, Združeno kraljestvo in Nemčija pred kratkim zavezali, da bodo Ukrajini zagotovili najsodobnejšo vojaško opremo, vključno s protiletalskimi raketami in radarskimi sistemi, so v Kijevu vseeno izrazili razočaranje nad dolgotrajnostjo dobav orožja z Zahoda.

Zelenski je poudaril, da Ukrajina potrebuje trajno podporo Zahoda, zlasti pri hitri dobavi težkega orožja. "Pri opremi smo slabši in zato nismo sposobni napredovati. Brez orožja bomo imeli le še več izgub," je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: EPA

Zelenski: Okupatorji so presenečeni nad silovitim odporom

Ruske oblasti so medtem v torek sporočile, da so njihove sile kljub silovitemu ukrajinskemu odporu v Doneškem bazenu prevzele popoln nadzor nad stanovanjskimi soseskami v mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v svojem rednem videonagovoru to trditev zavrnil in dejal, da se razmere na bojišču v zadnjih 24 urah niso bistveno spremenile. Poročal je tudi, da se v okolici Severodonecka, Lisičanska in Popasne nadaljujejo boji, in dodal, da so okupatorji presenečeni nad silovitim odporom ukrajinskih sil.

Ob tem so v torek v Kijev prispela trupla nekaterih ukrajinskih borcev, ki so bili ubiti pri obrambi ključnega jugovzhodnega pristaniškega mesta Mariupolj, so sporočile družine vojakov. Po njihovih besedah je šlo za del izmenjave z Rusijo, pri čemer je vsaka stran prejela 160 trupel.

Več kot 1000 ukrajinskih in tujih borcev deportiranih v Rusijo?

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je pri tem dejal, da je bilo med vojno zajetih 6500 ukrajinskih vojakov, ruska tiskovna agencija Tass pa je pozno v torek poročala, da je bilo več kot 1000 ukrajinskih vojnih ujetnikov in tujih borcev, ki so jih ruske sile zajele v Mariupolju, deportiranih v Rusijo, kjer jih čakajo sodni postopki.

Ukrajinska stran tega sicer ni potrdila, je pa predtem Zelenski dejal, da po njegovem mnenju Rusija zadržuje več kot 2500 branilcev jeklarne Azovstal, med katere spadajo tudi mejna straža, policija in teritorialna obramba.

Razdejanje v vasi Mala Rogan blizu Harkova na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Razdejanje v vasi Mala Rogan blizu Harkova na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA

Severodoneck večinoma pod ruskim nadzorom

Mesto Severodoneck na vzhodu Ukrajine je po hudih spopadih večinoma pod ruskim nadzorom, medtem ko je mesto Lisičansk, ki je na drugem bregu reke Siverski Donec, močno uničeno, je sporočil guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj.

"Moskovske sile nadzorujejo velik del Severodonecka. Industrijska cona je še vedno naša, v njej ni Rusov. Spopadi potekajo le na ulicah znotraj mesta," je na Telegramu sporočil Gajdaj.

"Rusi streljajo na vse, uničujejo vse hiše v Severodonecku, s tanki in topništvom. Streljajo tudi na industrijsko cono, vendar se spopadi nadaljujejo, naši fantje se upirajo na ulicah," je dodal.

Strateško pomembno mesto Severodoneck, ki je imelo pred rusko invazijo približno 100.000 prebivalcev, je zdaj v središču ruske ofenzive. Osvojitev Severodonecka bi ruskim enotam olajšala nadaljnji prodor globlje v vzhodno regijo Donbas (Doneški bazen).

Lisičansk medtem ostaja pod popolnim nadzorom ukrajinske vojske, vendar je tarča močnega in kaotičnega obstreljevanja, je dejal Gajdaj in obtožil ruske sile, da namerno napadajo bolnišnice in centre za razdeljevanje humanitarne pomoči. Dodal je, da je uničenje ogromno.

Gajdaj je že zjutraj priznal, da se bodo ukrajinske sile zaradi ruskega napada morda prisiljene kmalu umakniti iz Severodonecka na bolje utrjene položaje.

Ruske sile napadale tudi položaje na jugu države

Medtem pa so ukrajinske sile v zadnjih 24 urah vsaj štirikrat napadle ruske položaje na jugu države, je dejal tiskovni predstavnik regionalne vojaške uprave v Odesi Sergej Bratčuk. V napadu naj bi bilo uničene nekaj ruske vojaške opreme in več skladišč streliva, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Bratčuk je ob tem dejal, da so se ponoči v Odesi oglasile sirene, vendar o zračnih napadih niso poročali. Rusija občasno izvaja napade na mesto, vendar je tarča napadov predvsem infrastruktura, kot so mostovi in ceste. Ukrajinske oblasti navajajo tudi, da ruska vojska kopiči svoje ladje v Črnem morju, da bi vzpostavila nadzor nad morjem.

V Ukrajini najhujši spopadi potekajo na območju mesta Severodoneck