Foto: EPA
Foto: EPA

Francoski zdravstveni minister Olivier Veran je sporočil, da namerava država podaljšati izredne zdravstvene razmere zaradi covida-19 do 24. julija, o čemer bo naslednji teden razpravljal parlament. Odprava izrednih razmer maja bi bila prezgodnja in bi lahko okrepila tveganje za ponovno okrepitev epidemije novega koronavirusa, piše v predlogu. Francija je izredne razmere uvedla 24. marca, po prvotnih načrtih pa bi se morale izteči 23. maja.

Sorodna novica Javni prevoz po novem: maske, enosmerne poti, zaseden vsak drugi sedež

11. maja se odpirajo šole in vrtci

Novi predlog predvideva, da bo karantena obvezna samo za tiste, ki bodo iz tujine prišli na francosko ozemlje. Predvidena je tudi vzpostavitev informacijskega sistema za zbiranje podatkov o okuženih osebah in njihovih bližnjih, ki bo deloval največ eno leto. Zakonodaja bo olajšala tudi izvajanje načrta za rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu.

Začetek sproščanja ukrepov je tako predviden 11. maja, ko se bodo odprli vrtci, osnovne šole in večina trgovin, omilili bodo tudi omejitve gibanja. Ukrepe bodo sproščali samo v departmajih, kjer bodo razmere v povezavi z novim koronavirusom pod nadzorom, je na začetku tedna napovedala vlada.

V Franciji je po 22. marcu umrlo najmanj ljudi za covidom-19 do zdaj, 166. Država je po številu umrlih na tretjem mestu v Evropi (24.760), po številu okuženih pa na prvem (167.346).

Španci po 49 dneh lahko tečejo in kolesarijo

Španci sedem tednov niso smeli na prosto

"Komaj sem že čakala na ta dan. Od sredine marca sem tekla samo v hiši, med štirimi stenami sem delala tudi vaje, jogo in pilates. A nič se ne more primerjati s svežim zrakom," je dejala prebivalka Barcelone. Ulice španskih mest so po sedmih tednih zasedli rekreativni tekači, rolkarji in kolesarji, deskarji pa so znova lahko preizkusili valove. Do zdaj so lahko domove zapustili le polnoletni Španci, in sicer za nakup življenjskih potrebščin, obisk zdravnika, kratke sprehode psov, pa tudi tisti, ki so morali na delo.

Od danes naprej pa gredo lahko ven tudi starejši od 14 let. Prejšnji konec tedna so namreč lahko na prosto za eno uro prvič odšli mlajši od 14 let, in sicer med 12. in 19. uro.

Kraji z več kot 5000 prebivalci so namreč določili urnik, kdaj se lahko katera skupina prebivalcev odpravi ven.

Starejši od 70 let in tisti, ki potrebujejo pomoč nekoga drugega, lahko to storijo med 10. in 12. uro ter med 19. in 20. uro. Med 6. in 10. uro ter med 20. in 23. uro gredo lahko od doma starejši od 14 let. Skupaj gresta lahko največ dva člana istega gospodinjstva do enega kilometra od doma.

V Španiji so do zdaj potrdili več kot 216.000 okužb z novim koronavirusom in več kot 25.000 smrtnih primerov. Karanteno so razglasili 14. marca.

Obvezno nošenje mask na javnih prevozih

V torek je španski premier Pedro Sanchez predstavil načrt postopnega rahljanja omejitev v štirih fazah, ki bodo sklenjene konec junija, ko se bo država vrnila v "novo normalnost", kot se je izrazil.

Od ponedeljka bo na javnem potniškem prometu obvezno nošenje zaščitnih mask. Po Sanchezovih besedah bodo zato v ponedeljek pred postajami razdelili šest milijonov mask. Maske bodo razdeljevale tudi občine, okoli sedem milijonov, in različne civilnodružbene organizacije, okoli 1,5 milijona.

V Italiji znova več mrtvih

V Evropi, ki je najbolj prizadeta celina, je umrlo 141.475 ljudi, skupno število vseh okuženih je 1.516.635. Foto: EPA
V Evropi, ki je najbolj prizadeta celina, je umrlo 141.475 ljudi, skupno število vseh okuženih je 1.516.635. Foto: EPA

Iz Italije poročajo o ponovnem povečanju števila mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je umrlo 474 ljudi, kar je največje dnevno število umrlih od 21. aprila, je sporočila italijanska civilna zaščita. Vendar pa se je število okužb povečalo za 0,9 odstotka, kar je ena od najnižjih številk, ki so jih zaznali do zdaj.

V Italiji, ki je najhuje prizadeta evropska država zaradi novega koronavirusa, je zaradi covida-19 umrlo 28.710 ljudi. Okužilo se jih je 209.328, ozdravelo pa 79.914.

Spodbuden pa je podatek, da je v Italiji znova padlo število aktivnih primerov okužbe, in sicer pod 100.000. Zmanjšalo se je tudi število bolnikov, ki so na intenzivni negi – teh je 1539.

Na Otoku več kot 28.000 umrlih

V Združenem kraljestvu je v zadnjih 24 urah umrlo 621 okuženih, skupno 28.131. Uradno število vseh okužb v državi je 182.260, kar je 4806 več kot v petek. Ob tem je manj tistih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici.

Združeno kraljestvo je za ZDA in Italijo tretja najbolj prizadeta država zaradi epidemije covida-19 na svetu. Britanska vlada je deležna številnih kritik zaradi odlašanja z uvedbo ukrepov za preprečitev širjenja epidemije in neustreznega sistema testiranja okužb. V petek je vlada v Londonu sporočila, da je dosegla cilj 100.000 testov na novi koronavirus dnevno, ki ga je postavila na začetku aprila.

Po besedah premierja Borisa Johnsona je Združeno kraljestvo doseglo vrhunec epidemije, zmanjšuje se število hospitalizacij, kljub temu pa še ni napovedal rahljanja ukrepov.

Nemčija: Na ladji za križarjenje v karanteni 3000 članov posadke

Zaradi epidemije novega koronavirusa so ladje turistične družbe TUI že več tednov v pristaniščih. Za premostitev krize je skupina prejela posojilo vlade v znesku 1,8 milijarde evrov. Foto: EPA
Zaradi epidemije novega koronavirusa so ladje turistične družbe TUI že več tednov v pristaniščih. Za premostitev krize je skupina prejela posojilo vlade v znesku 1,8 milijarde evrov. Foto: EPA

2899 članov posadke ladje za križarjenje turistične družbe TUI je v karanteni v pristanišču Cuxhaven na severu Nemčije, potem ko je bil eden izmed njih pozitiven na testu na novi koronavirus.

Petnajst članov posadke turistične križarke Mein Schiff 3, na kateri ni bilo potnikov, so testirali, saj so imeli lažje simptome gripe. Eden od njih je bil pozitiven. Člani posadke so v samoizolaciji v kabinah na ladji. Za mesto Cuxhaven in okolico okužba na ladji ne predstavlja nobene nevarnosti, so zagotovile tamkajšnje oblasti.

V Avstriji odprli velike trgovine