Bloger Roman Protasjevič. Foto: Reuters
Bloger Roman Protasjevič. Foto: Reuters

"Ravnokar sem govoril s starši Romana Protaseviča. Premeščen je bil v hišni pripor. Vendar to ni svoboda. To je drugačne vrste zapor," je na Twitterju zapisal svetovalec beloruske opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, Franak Viačorka.

Dodal je, da agenti beloruske obveščevalne službe KGB živijo v isti sobi kot on. Starši nimajo stika z njim, bojijo pa se, da ga bo beloruski režim izkoristil za barantanje z Zahodom, je sporočil.

V hišnem priporu tudi Sofija Sapega

V hišnem priporu pa je tudi Protasjevičeva partnerka Sofija Sapega, ki so jo maja skupaj z novinarjem aretirali na letališču, kamor so beloruske oblasti prisilno preusmerile Ryanairovo letalo, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo.

Tihanovska je na Twitterju zapisala, da ima režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Protaseviča in Sapego še vedno za talca. "Ključno je, da se ne dovoli trgovanja s političnimi zaporniki - to je edini način za dosego svobode vseh Belorusov, ki so zaprti iz političnih razlogov," je poudarila.

Blogerjev oče Dmitri Protasjevič je povedal, da oblasti družini še vedno ne dajejo nobenih informacij. Na fotografiji je tudi Protasjevičeva mati. Foto: EPA
Blogerjev oče Dmitri Protasjevič je povedal, da oblasti družini še vedno ne dajejo nobenih informacij. Na fotografiji je tudi Protasjevičeva mati. Foto: EPA

Mati obsojenega Natalija Protasevič je potrdila, da so za premestitev izvedeli prek zasebnih kanalov. Beloruske oblasti o tem niso obvestile ne njih ne njegovih odvetnikov, je dejala mati, ki živi v izgnanstvu na Poljskem. Njena hči, ki živi v Minsku, se je v četrtek srečala z bratom ter mu predala hrano in oblačila.

"Piratski" pristanek letala

Zasilni pristanek Ryanairovega letala 23. maja je v mednarodnem prostoru povzročil ogorčenje, ta teden pa je Evropska unija (EU) zaradi incidenta za Belorusijo uvedla obsežne sankcije na področju gospodarstva.

Beloruske oblasti so Protasjeviča in Sapego aretirale po pristanku letala, ki so ga zahodne države označile z "državnim piratstvom".

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki zanika volilne nepravilnosti, ki mu jih očitajo, je dejal, da je bila preusmeritev letala upravičena, saj naj bi s tem preprečili upor ljudi v Belorusiji, poroča Reuters.

"O Romanovem stanju nam ne povedo ničesar"

"Težko komentiram ravnanje oblasti in to, kakšni so njihovi cilji," je za BBC dejal Protasjevičev oče in dodal: "O Romanovem stanju in o njegovem statusu nam ne povedo ničesar, gre zgolj za zasmehovanje."