Na referendumu maja letos je 66 odstotkov irskih volivcev podprlo odpravo ustavne prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. Foto: Reuters
Na referendumu maja letos je 66 odstotkov irskih volivcev podprlo odpravo ustavne prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. Foto: Reuters

Nova irska zakonodaja bo tako dovolila splav do 12. tedna nosečnosti in v tistih primerih, ko je ogroženo življenje nosečnice oziroma bi nosečnost zelo poslabšala njeno zdravstveno stanje. Umetna prekinitev nosečnosti je dovoljena tudi v primerih hudih nepravilnosti zarodka, zaradi katere bi lahko novorojenček umrl do 28 dni po rojstvu.

"Zgodovinski trenutek za irske ženske. Hvala vsem, ki so to podprli," je dejal irski premier Leo Varadkar. Minister za zdravje Simon Harris pa je v odzivu na Twitterju zapisal, da glasovanje v irskem parlamentu pomeni konec "samotnih potovanj in stigme" ter "podpira izbiro žensk v naši lastni državi". Po napovedih naj bi na Irskem začeli umetno prekinitev nosečnosti opravljati od januarja dalje.

"Rad bi se zahvalil zagovornikom (pravice do umetne prekinitve nosečnosti), ki so se 35 let borili za spremembo naroda, src in miselnosti," je dodal Harris.

Na referendumu maja letos je 66 odstotkov irskih volivcev podprlo odpravo ustavne prepovedi umetne prekinitve nosečnosti.

Po odločitvi irskega parlamenta je Malta zdaj edina država v Evropski uniji, kjer umetna prekinitev nosečnosti ni dovoljena v nobenem primeru.