Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so v letnem poročilu zapisali na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve, je pandemija covida-19 tudi občutno vplivala na varnostno stanje in trende v kriminalu v celotnem svetu. Hrvaška s 1306 kaznivimi dejanji na 100.000 prebivalcev spada med varne države, so poudarili.

V državi je bilo lani 36 umorov, kar je za petino več kot v letu pred tem. Kot so pojasnili, se je število umorov med letoma 2016 in 2019 zmanjševalo, tudi lani je bilo v okvirju petletnega povprečja, ki znaša 35 umorov na leto, kažejo podatki ministrstva.

Za skoraj 40 odstotkov se je povečalo število primerov nasilja v družini, potem ko je bilo lani prijavljenih skoraj 1600 primerov. Kot so pojasnili, je večje število primerov takega nasilja tudi posledica večjih prizadevanj policije in izobraževanja policistov za prepoznavanje vseh oblik družinskega nasilja. Se je pa za tretjino zmanjšalo nasilje med mladimi, za petino manj je bilo tudi kaznivih dejanj, ki so jih storili mladoletniki.

Nekoliko se je okrepil organizirani kriminal, ki ga je bilo za šest odstotkov več kot v letu 2019. Obenem je bilo 698 kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi, kar je bilo za 26 odstotkov manj kot v letu 2019.

Manj tatvin in ropov, a več ropov na bencinskih postajah

Število ovadb zaradi korupcije se je lani znižalo za več kot 30 odstotkov, kar policija pripisuje znižanju poslovne aktivnosti med pandemijo. Za skoraj 60 odstotkov več je bilo primerov kibernetskega kriminala.

Število tatvin je padlo na najnižje v zadnjih 20 letih, v primerjavi z letom prej pa za skoraj 18 odstotkov. Večina izmed 703 tatvin so bile kraje vozil, a je bilo tudi teh lani za 28 odstotkov manj kot leto pred tem. Na ministrstvu ocenjujejo, da je bilo manj tatvin tudi zaradi tega, ker so bile meje zaprte in je manj tatov prihajalo iz drugih držav.

Lani je bilo 521 ropov, kar je za 22 odstotkov manj kot v letu pred tem. Opazno je, da je bilo 20 ropov več na bencinskih postajah, kar je skoraj za 50 odstotkov več kot v letu 2019. Kot menijo, je več ropov na bencinskih postajah posledica dejstva, da so bile med redkimi poslovnimi objekti, ki so obratovali tudi med zaprtjem hrvaškega gospodarstva zaradi epidemije.

Hrvaško notranje ministrstvo še poudarja, da pandemija ni bistveno vplivala na ilegalni trg z mamili. Hrvaška policija je imela sicer lani za skoraj osem odstotkov manj razkritih kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi mamili kot v letu 2019.