Moskva svari pred pozahodnjenjem Rusije. Foto: Reuters
Moskva svari pred pozahodnjenjem Rusije. Foto: Reuters

"Pozahodnjenje kulture povečuje grožnjo, da bo Rusija kmalu izgubila svojo kulturno suverenost," med drugim piše v 44-stranskemu dokumentu, ki so ga objavili v soboto.

Kritiki v strategiji vidijo poskus avtoritarnega paternalizma in nadaljnjega umika Rusije od vrednot zahodnih demokracij, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Strategija govori o mamilih, nemoralnosti, užitkih

V dokumentu med drugim večkrat ponovijo teorijo, da je model liberalne demokracije v krizi. "Osebne svoboščine se absolutizira, obstaja dejavna propaganda permisivnosti, nemoralnosti in sebičnosti, vsiljuje se kult nasilja, potrošništva in užitka, uporaba mamil se legalizira in oblikuje se družba, ki zanika naravni krog življenja," piše v dokumentu.

V dokumentu trdijo, da je pritisk Zahoda na Rusijo vse večji in da bi to lahko razdvojilo družbo. Opozarjajo, da Zahod izkorišča družbene in gospodarske težave Rusije, da bi tako destabiliziral družbo in radikaliziral proteste.

Strategija je kritična še do sankcij Evropske unije in ZDA, svari pa tudi pred povečano vojaško aktivnostjo, med drugim s prisotnostjo zveze Nato na meji z Rusijo. Moskva bi se zato glede na strategijo raje začela približevati Kitajski in Indiji.