Putin je odnose med državama označil za pozitivne. Foto: Reuters
Putin je odnose med državama označil za pozitivne. Foto: Reuters

Putin je dejal, da so odnosi med državama skorajda na vseh področjih pozitivni, kar naj bi se odražalo tudi v dvostranski blagovni menjavi in gospodarskih odnosih.

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na ruske vire, se je blagovna menjava med državama v prvi polovici letošnjega leta povečala za 30 odstotkov, medtem ko se je prejšnje leto povečala za 25 odstotkov.

Orban, ki mu je Evropski parlament nedavno uradno očital kršitev evropskih temeljnih vrednot, zdaj poskuša okrepiti povezave z Rusijo.

Rusija bo gradila reaktorja
Kot je dejal Putin, bo rusko državno podjetje za jedrsko energijo Rosatom začelo gradnjo dveh jedrskih reaktorjev VVER 1.200 v jedrski elektrarni Paks, ki jo namerava Madžarska povečati.

Rusija in Madžarska sta po Orbanovih besedah tudi dosegli sporazum glede dobave zemeljskega plina od leta 2020. Trenutna pogodba se namreč izteče prihodnje leto. Ruski predsednik pa je povedal, da bi lahko do Madžarske speljali krak plinovoda Turški tok.

Putin: Evropa se bo morala sama soočiti s priseljevanjem
Glede vprašanja migracij je Putin poudaril, da se bo morala Evropa sama soočiti s priseljevanjem, ne pričakuje pa hitre rešitve. "Naši kolegi v Evropi bodo morali sami odločiti, kaj je bolje za Evropo in njen razvoj," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA po srečanju z Orbanom povedal ruski predsednik.

Ne verjame sicer, da bo problem migracij hitro rešen. "Število migrantov še naprej narašča," je dejal. "Glede na to, kaj in kako se dogaja, je malo verjetno, da se bo pritok zmanjšal," je še poudaril Putin.