Med mesti, v katerih je moril, je bil tudi Kazan. Foto: Pixabay
Med mesti, v katerih je moril, je bil tudi Kazan. Foto: Pixabay

38-letnega Radika Tagirova, znanega kot "manijak z Volge", so identificirali s pomočjo DNK-dokazov in odtisov čevljev.

Tagirov, ki je Rusijo teroriziral predvsem med letoma 2011 in 2012, naj bi priznal 26 umorov starejših žensk, poroča Guardian. V njihova stanovanja je vstopil pod pretvezo, da je električar, vodovodar ali hišnik, izbiral pa si je ženske, ki so živele same.

Svoje žrtve je običajno zadavil, bodisi z golimi rokami bodisi s pripomočki, ki so mu prišli pod roke, vključno z vrvjo za sušenje perila in predpasnikom. Večina njegovih žrtev je bila starejša od 70 let, nekatere, a ne vse, je tudi oropal. Nosil je rokavice, prizorišča zločinov pa je pred odhodom očistil z belilom.

Moril po številnih mestih

"Manijak z Volge" je moril po različnih ruskih mestih, med drugim v Kazanu, Samari, Toljatiju, Iževsku in Ufi. Sumijo ga tudi, da je moril po Uralu, a niso nikdar ugotovili točnega števila žrtev.

Po letu 2013 se je zdelo, da so umori ponehali, a so se leta 2017 znova začeli, leta 2019 pa je policija razpisala nagrado 31.000 evrov za kakršne koli podatke, ki bi privedli do njegove aretacije.

Če bo identiteta "manijaka z Volge" potrjena, bo Tagirov med desetimi serijskimi morilci v zgodovini Rusije po padcu Sovjetske zveze, ki so umorili največ ljudi.