V krajih okoli Majdanpeka in Negotina so plazovi in hudourniki odnesli več mostov, podirali drevje in odnašali avtomobile. Foto: Youtube
V krajih okoli Majdanpeka in Negotina so plazovi in hudourniki odnesli več mostov, podirali drevje in odnašali avtomobile. Foto: Youtube
Po napovedih hrvaškega meteorološkega zavoda so danes mogoči kratkotrajni nalivi samo v hrvaški Istri ter v goratih in skrajnih vzhodnih delih države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Poplave na Balkanu

Najhuje je v okolici Kladova, od koder tudi poročajo o smrtni žrtvi in pogrešanih, zaradi izlivanja rek in sprožanja plazov pa je že od ponedeljka odrezan od sveta.

Poplave so povzročile pravo opustošenje v Tekiji, kamor se lahko pride le še po vodi s čolnom ali ladjo po Donavi, in pa v vasi Grabovac, do katere bo mogoče priti šele, ko bo vojski uspelo postaviti pontonski most. V Tekiji še vedno obstaja nevarnost, da se hrib nad naseljem spremeni v plaz in ogrozi hiše, so s terena poročali novinarji Radiotelevizije Srbije (RTS).

V omenjenih občinah Kladovo, Majdanpek in Negotin, v katerih so razglasili izredne razmere, je v 30 urah padlo več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter. Na pomoč so poslali pripadnike žandarmerije, pri evakuaciji ogroženih so pomagali helikopterji in pripadniki gorske reševalne službe.

Na Hrvaškem razglasili splošno nevarnost
Zaradi že skoraj rekordno visoke gladine Drave kar osmim hrvaškim občinam grozijo hude poplave. Številne šole so zaprte, razglasili so stanje splošne nevarnosti.

Drava je bila davi visoka 576 centimetrov, kar je samo šest centimetrov manj kot leta 1972, ko so območje zajele katastrofalne poplave. Splošno nevarnost so razglasili v osmih občinah koprivniško-križevške županije.

Medtem so na območju Siska pričakovali, da jih bo najprej zajel poplavni val Kolpe, a jo je prehitela Sava. Večino savske vode so preusmerili na Odransko polje. V pričakovanju poplavnega vala Kolpe so v krajih Letovanić in Žažina še naprej utrjevali nasipe. Razmere so pod nadzorom.

Rekordna raven Mure
Mura je v ponedeljek v Medžimurju dosegla rekordno raven, a so večino najsevernejše hrvaške županije ubranili pred poplavami. Visoki vodni val iz Mure, ki je po nekaterih ocenah dolg 13 kilometrov, se je danes začel zlivati v Dravo, ki zdaj ogroža več naselij v Podravini.

V karlovški županiji se stanje umirja, zato so že začeli sanacijo posledic poplav Kolpe in Korane, primanjkuje pa črpalk. Do nekaterih naselij je mogoče priti zgolj s čolni.

Kritično v narodnem parku Plitvice
Poplavljen je tudi del turistične infrastrukture v narodnem parku Plitvice. Kot je v ponedeljek zvečer poročala hrvaška nacionalna televizija, je prvič v 45-letni zgodovini pod vodo pomol za turistične ladjice, ki vozijo potnike po tamkajšnjih jezerih. Spodnja jezera so zaprta za obiskovalce, ker je voda poplavila večino pešpoti.

Poplave na Balkanu