Rdeča barva je preplavila praznovanje novega leta, saj po tradiciji odganja zle duhove. Foto: EPA
Rdeča barva je preplavila praznovanje novega leta, saj po tradiciji odganja zle duhove. Foto: EPA
Praznovanje kitajskega novega leta je prava paša za oči. Foto: Reuters
Vstop v novo leto je del pomladnega festivala. Foto: EPA

Praznovanje lunarnega novega leta, s katerim se začenja tudi 40-dnevni spomladanski festival, je najpomembnejši kitajski tradicionalni praznik. Praznujejo ga v krogu družine. Hiše so slovesno okrašene z rdečimi lampijoni, ljudje so oblečeni v rdeča oblačila, ki naj bi simbolizirala bogastvo, mize se šibijo od dobrot, med katerimi so na prvem mestu nekakšni žlinkrofi, ki jih je Marco Polo prinesel tudi v Evropo.

Osrednji dogodek sinočnjega večera je bila slovesna televizijska novoletna oddaja na osrednji kitajski televizijski postaji, ki si jo je ogledalo več kot 750 milijonov ljudi. Zvečer so v Pekingu grmele petarde, ki naj bi odganjale zle duhove, ob nastopu novega leta pa je mesto žarelo od ognjemetov.

Samo v prestolnici bodo, čeprav se je letos prodaja raket zmanjšala zaradi večje ozaveščenosti prebivalstva za skoraj 20 odstotkov, do konca spomladanskega festivala pognali v zrak skoraj pol milijona raket. Češrav je bil zrak včeraj popoldne še zelo čist, kar je vse večja redkost, je nekaj po polnoči zaradi ognjemetov že dosegel maksimalno onesnaženost, ki jo še merijo, je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček.

Kitajski predsednik Ši Džinping je med svojim obiskom Mongolije svojim sodržavljanom po vsem svetu želel srečno novo leto. "Vsem želim zdravja, vesele družine in vse najboljše," je dejal Ši.

Rojeni v znamenju konja so odločni in pogumni
Kot pišejo številne spletne strani, so ljudje, ki so rojeni v znamenju konja, zelo energični, odločni in družabni. Veljajo za zelo delavne ljudi in prejemnike treznih odločitev. Nasploh velja leto konja za zelo energično leta, kar pa lahko privede tudi do konfliktov in negativnosti.

Ena izmed zanimivosti, povezanih s kitajskim novim letom, je, da prinaša nesrečo, če prvi dan pometaš po domu, izogniti pa se je treba tudi pogovoru o bolezni in smrti. V skladu s tradicijo je bila Kitajska te dni odeta v rdečo barvo, saj ta odganja zle duhove.