Pirati so zapluli v razburkane politične vode. Foto: Reuters
Pirati so zapluli v razburkane politične vode. Foto: Reuters
Pirati v Bochumu
Čeprav ima Piratska stranka že okoli 34.000 članov, kar jo po članstvu uvršča na sedmo mesto po vseh strankah, pa ta številka ne odseva več priljubljenosti med volivci. Foto: Reuters

Piratska stranka se je kot meteor pojavila na nemškem političnem prizorišču in se v zadnjem letu presenetljivo prebila v štiri deželne parlamente. Na vrhu priljubljenosti aprila letos so ji javnomnenjske ankete prikazovale, da bi jo volilo 13 odstotkov vprašanih, kar jo je celo uvrščalo na tretje mesto med strankami, a ta podpora je v pol leta hitro skopnela in je zdaj pod petimi odstotki, ki so potrebni za vstop v parlament na volitvah prihodnje leto.

Mladi stranki so se maščevali prepiri vodilnih v javnosti in nesposobnost, da bi oblikovala jasen program. Na kongresu konec tega tedna se je v zahodnem industrijskem mestu Bochum zbralo okoli dva tisoč piratov, da bi premostili razlike, okrepili do zdaj skromen program in se pripravili na pomembno volilno leto, ki je pred njimi.

Pirati se težko poenotijo
A kongres je bil nov dokaz o tem, kako pestro in neenotno je članstvo stranke, ki je po vzoru švedske piratske stranke nastala leta 2006. Od skupno 700 predlogov so se udeleženci dogovorili samo o peščici od njih, večinoma levousmerjenih, pa še to jim je vzelo po več ur. Govorniki so stali v desetmetrskih vrstah, da so sploh prišli na vrsto.

Delegati so se strinjali z ohlapno in široko zastavljeno gospodarsko vizijo, s katero bi morali biti vsi državljani pravično zastopani pri delitvi državnega bogastva. Stranka se je zavezala, da bo preučila predlog o zajamčenem dohodku, do katerega bi bil brezpogojno upravičen vsak državljan. Zavrnili so politiko polne zaposlenosti in sledenje k gospodarski rasti usmerjenim politikam.

"Še vedno smo mlada stranka, vse je še v zraku," je dejal 58-letni učitelj in kabaretni umetnik Rolf Schümer, ki se je udeležil kongresa. Sam dvomi, da bi se lahko sploh kdaj poenotili glede programskih ciljev nad tistimi, ki zahtevajo več neposredne demokracije, civilnih svoboščin in svobode na svetovnem spletu.

Izguba prviržencev
Čeprav je piratom sprva uspelo nagovoriti širok krog ljudi vse političnih barv, ki so bili nezadovoljni s tradicionalnimi politiki in premajhnim vplivom na odločitve politike, pa je bilo med njihovimi privrženci največ levousmerjenih prebivalcev, od katerih jih veliko sploh še ni nikoli volilo. A trend se je spremenil in dozdajšnji privrženci se zdaj oddaljujejo od stranke.

"Vprašanje je, ali se bodo prestopili petodstotni prag na volitvah v bundestag," je dejal Klaus-Peter Schöppner iz inštituta za javnomnenjske raziskave Emnid, medtem ko je Manfred Güllner prepričan, da bodo nekdanji privrženci Piratske stranke ostali doma ali glasovali za kakšno drugo stranko.