Na shodu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: EPA
Na shodu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: EPA
Aleksandar Vučić
Vučić ostaja srbski premier. Foto: Reuters

Udeleženci shoda so pred državno volilno komisijo zahtevali odstop predsednika komisije Dejana Đurđevića in direktorja državnega zavoda za statistiko Miladina Kovačevića zaradi povolilnega prikrojevanja volilnih izidov.

Vodje opozicije so sporočili, da se bodo borili za vsak glas nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev, in pozvali k podpori volilne liste DSS-Vrata, ki je po ponovnem preštetju glasov padla pod volilni prag.

"Vučiću, Nikoliću sporočamo, da so volilni prag prestopili tako koalicija DSS-Vrata kot SDS-LDP-LSV ter vse stranke, ki so na tem odru, ker so to hoteli državljani, in ne zato, ker sta to hotela volilna komisija ali premier Aleksandar Vučić," je pred zbranimi dejal predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić.

Protest, ki se je začel okoli poldneva, je spremljala okrepljena policijska navzočnost, protestniki pa so se popoldne mirno razšli.

SNS od opozicije pričakuje priznanje poraza
Notranji minister in podpredsednik Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović je protest pred sedežem volilne komisije obsodil in ga označil kot "polom opozicije". Dodal je, da SNS od opozicije pričakuje samo, da prizna poraz.

Opozicija je na današnji protest pozvala, potem ko je volilna komisija v noči na četrtek sporočila izide po preštetih glasovih z 99,82 odstotka volišč, po katerih je koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) in gibanja Vrata (Dveri) padla pod volilni prag zaradi enega glasu.

Opozicija premierja Vučića, ki je tudi predsednik SNS-a, obtožuje, da želi prevzeti njene glasove.

Pajtić je tako pozval privržence svoje stranke, naj na ponovljenem glasovanju na 15 voliščih 4. maja glasujejo za listo DSS-Vrata. Potem naj bi končne uradne izide parlamentarnih volitev objavili prihodnjo soboto po 20. uri.