Mandela je umrl star 95 let. Foto: EPA
Mandela je umrl star 95 let. Foto: EPA

Na uradni žalni slovesnosti v Pretorii so govorci poudarili, da je omogočil dvajset let demokracije v državi, njegova vdova Graca Machel pa je poudarila mir kot njegovo zapuščino. Zaupala je, da ji je pred smrtjo dejal, da jo zapušča v miru in da si želi, da bi živela v miru.

"Mir je darilo, ki nam ga je zapustil," je dejala Machelova, vendar poudarila, da je pred Južno Afriko še dolga pot, preden bodo presegli rasne, etnične, verske in spolne delitve.

Njegov dolgoletni prijatelj Ahmed Kathrada je Mandelo označil kot ponosnega in preprostega človeka, ki se ga bodo spominjali po človečnosti in pogumu.

Svojci, prijatelji, ministri, veterani in borci proti apartheidu so nato položili vence ob spomeniku Mandele v parku pred predsedstvom, kjer se je zbrala množica ljudi.

Mandele se spominjajo tudi drugje po državi. Različni dogodki v njegov spomin, kot so motoristična tekma, predstave, spominski tek, pa bodo potekali še konec tedna in v prihodnjih dneh. Na sedežu Fundacije Nelsona Mandele v Johannesburgu so razstavili 4.859 žalnih knjig in več kot 3.000 sožalnih brzojavk z vsega sveta, ki so jih prejeli ob njegovi smrti.

Simbol svobode
Mandela je pred letom dni umrl po dolgi bolezni. Star je bil 95 let. Po padcu apartheida se je zapisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike. Nobelov nagrajenec za mir, ki je zaradi svojega boja proti rasističnemu režimu 27 let preživel v zaporu, je po svetu veljal za simbol svobode.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma se je v uradnem sporočilu ob prvi obletnici Mandelove smrti poklonil za njegovo politiko sprave v rasno razdeljeni državi. Ob tem je pozval k vnovični zavezi njegovi viziji enotnosti, sprave, svetovnega miru, razvoja, blaginje in boljšega življenja za vse Južnoafričane.