Sprejetje zakona je poglobilo razpoke znotraj Macronovega Preporoda. Foto: Reuters
Sprejetje zakona je poglobilo razpoke znotraj Macronovega Preporoda. Foto: Reuters

Zakon je v torek zvečer najprej zlahka dobil potrditev v zgornjem domu parlamenta, senatu, nato je bil z večino 349 glasov proti 168 sprejet tudi v spodnjem domu, narodni skupščini.

Odzivi so mešani, predvsem je veliko kritik znotraj Maconovega zavezništva.

Zakon je ščit, ki bo Franciji olajšal boj proti nezakonitim migracijam in vključevanje zakonitih priseljencev, je izjavil Macron. Dodal je, da mora vlada vztrajati pri podpori zakonu, v katerem so sicer morda tudi ukrepi, ki bi lahko bili v nasprotju s francosko ustavo. "To je ščit, ki smo ga potrebovali," je dejal Macron.

Predsednica vlade Elisabeth Borne je v pogovoru za radio France Inter dejala, da je predlog zakona odgovor na zaskrbljenost Francozov glede varnosti in priseljevanja. Zavrnila je govorice o krizi v Macronovem taboru. "Opravili smo svoje delo, želeli smo besedilo z uporabnimi ukrepi, ki so jih zahtevali naši državljani," je dejala. "Zdaj pa pojdimo dalje."

Vlada je sprva dejala, da bo šlo za zakonodajo, ki bo migrantom, ki delajo v sektorjih s pomanjkanjem delovne sile, olajšala pridobitev dovoljenja za bivanje, hkrati pa bo olajšala tudi izgon nezakonitih migrantov. Za pridobitev podpore desnice pa je vlada privolila v omilitev ukrepov v zvezi z dovoljenji za prebivanje, hkrati pa je za več let odložila dostop migrantov do socialnih prejemkov – vključno z otroškimi dodatki in stanovanjskimi nadomestili.

Sorodna novica Von der Leyen: O tem, kdo lahko pride v EU in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci

Francozi se že dolgo ponašajo z enim najbolj radodarnih sistemov socialnega varstva na svetu, ki dodeljuje prejemke tudi tujim prebivalcem in jim pomaga plačevati najemnino ali skrbeti za otroke z mesečnimi prispevki v višini do nekaj sto evrov, odvisno od premoženjskega stanja.

Skrajna desnica in v zadnjem času tudi konservativci so trdili, da bi morali biti ti prejemki namenjeni samo Francozom. Dogovor, ki je bil sklenjen v torek, bo za pet let odložil dostop do stanovanjskih nadomestil za brezposelne migrante, ki niso državljani EU-ja.

Kompromisni dogovor uvaja tudi migracijske kvote, otežuje otrokom priseljencev, da bi postali francoski državljani, in določa, da bi lahko dvojni državljani, obsojeni zaradi hudih zločinov proti policiji, izgubili francosko državljanstvo.

"Danes so potrebni strogi ukrepi," je po glasovanju v spodnjem domu parlamenta dejal notranji minister Gerald Darmanin.

Reuters navaja, da zakon, ki je kompromis, dosežen med Macronovo stranko in konservativno opozicijo, ponazarja premik politike na desno v večjem delu Evrope, kjer se vlade skušajo z ostrejšim odnosom do priseljevanja ogniti vzponu skrajne desnice.

Levica kritična do Macrona, na desni zadovoljni

Levica je vlado obtožila, da je popustila pritisku skrajne desnice. Darmanin je izrazil olajšanje, da je bil zakon sprejet z glasovi njegove sredinske koalicije in konservativcev, ne da bi se zanašal na nepričakovano podporo skrajno desnih poslancev. Na koncu so sicer zakon podprli tudi Marine Le Pen in drugi poslanci skrajno desnega Nacionalnega zbora, a za potrditev njihovi glasovi niso bili odločilni. Glede na izjave udeleženca strankarskega srečanja je bil Macron pripravljen dati zakon v novo branje, če bi bilo njegovo sprejetje odvisno od podpore skrajne desnice.

Nova zakonodaja zaostruje pravila glede prihoda družinskih članov priseljencev v Francijo. Foto: EPA
Nova zakonodaja zaostruje pravila glede prihoda družinskih članov priseljencev v Francijo. Foto: EPA

Dogovor, ki ga je oblikoval poseben odbor sedmih senatorjev in sedmih poslancev ter sta ga nato potrdila oba doma, je bil sprva dobra novica za Macrona, ki je zakon o migracijah postavil kot ključno točko svojega drugega mandata. Slabe pol leta pred volitvami v Evropski parlament, na katerih bo priseljenska politika eno ključnih vprašanj, pa bi to lahko spodbudilo tudi apetite Marine Le Pen, ki je spremenjeni predlog zakona označila za "veliko ideološko zmago" svoje skrajno desničarske stranke, še navaja Reuters.

20 članov Macronovega Preporoda je glasovalo proti zakonu

Le Pen je presenetila vlado z napovedjo, da bo njena stranka glasovala za predlog zakona, s čimer je povzročila ogromno zadrego levemu krilu Macronove stranke, ki se mu zdi neprijetno glasovati v soglasju s skrajno desnico. Eden najglasnejših predstavnikov Macronove levice v parlamentu, Sacha Houlie, je glasoval proti zakonu, je sporočila njegova ekipa. Na koncu je 131 članov Macronove stranke Preporod glasovalo za zakon, 20 jih je bilo proti, 17 pa se jih je vzdržalo.

Je pa zakon poleg levih strank v svoji končni različici izgubil podporo bolj levo usmerjenih poslancev Macronove stranke Preporod. Več ministrov je v primeru potrditve zakona zagrozilo celo z odstopom in napoved je že uresničil minister za zdravstvo Aurelien Rousseau.

Macron je dejal, da njegov odstop spoštuje. "Zelo spoštujem tudi poslance vladajoče koalicije, ki so glasovali za zakon, čeprav jim niso bili všeč vsi njegovi vidiki," je dodal. Po njegovih besedah mora sicer vlada vztrajati pri podpori zakonu in umiriti napetosti. Ob tem je zavrnil očitke levice, da je vsebina zakona blizu ideologiji skrajno desne stranke Nacionalni zbor.

Republikanci, ki so v zadnjih letih zaostrili svoj diskurz in se približali skrajni desnici, so prav tako razglasili zmago in dejali, da je bil predlog zakona v bistvu njihov. "To je naš predlog," je dejal vodja stranke Eric Ciotti in zakon označil za odločnega in pogumnega.