Na zastavi gibanja je upodobljena tradicionalna družina, ki naj bi jo poroke istospolnih parov 'ogrožale'. Foto: Reuters
Na zastavi gibanja je upodobljena tradicionalna družina, ki naj bi jo poroke istospolnih parov 'ogrožale'. Foto: Reuters

Organizatorji in policija pričakujejo več 10.000 udeležencev na protestih proti zakonu socialistične Hollandove vlade, po katerem se zdaj lahko poročajo tudi istospolno usmerjeni državljani.

V Pariz je bilo pred protesti odposlanih približno 1.500 policistov, v Lyon pa 600. V prestolnici naj bi po poročanju francoskih medijev aretirali 12 članov neke skrajno desne stranke.
Vlada predsednika Francoisa Hollanda je ob tem ovrgla špekulacije, da namerava istospolnim parom v kratkem olajšati dostop do umetnih oploditev in nadomestnega materinstva, kar pa je vseeno ena glavnih tem protesta. Med tradicionalisti je zavrelo tudi ob uvedbi osnovnošolskega programa, ki uči strpnost in enakopravnost ne glede na spolno usmerjenost.

Francoska različica gibanja 'čajank'
Organizator protestov je desničarska nevladna skupina Manif pour tous ("Demonstracije za vse"), ki se je sestavila kot odgovor na uzakonitev istospolnih porok.
"Priča smo sestavljanju francoskega gibanja 'čajank'," je ob tem povedal francoski notranji minister Manuel Valls v intervjuju za Le Journal du Dimanche, pri čemer je imel v mislih konservativno ameriško gibanje, ki je nastalo bolj ali manj spontano leta 2009 s protesti proti najrazličnejšim Obamovim zakonskim predlogom.

"Francoska zmerna desnica se je dolžna distancirati od gibanj, ki nočejo in nočejo sprejeti demokratičnih odločitev parlamenta," je še dejal Valls.
Geoffroy Didier iz opozicijske desnosredinske stranke UMP vlado krivi, da med gospodarsko krizo pritiska na revnejše sloje, in pravi, da si vse več njegovih rojakov želi ohraniti obstoječi gospodarski in socialni model, da pa se protestov ne namerava udeležiti. "Ne bi hotel, da se me povezuje z manjšino, katere stališča so dvomljiva ali pa celo skrajno problematična," je povedal za francoski radio RCJ.