Berlusconi razkazuje Merklovi porušeno mesto. Foto: EPA
Berlusconi razkazuje Merklovi porušeno mesto. Foto: EPA
Obama
Ameriški predsednik Barack Obama s soprogo Michelle na uradnem sprejemu pri italijanskem predsedniku Giorgiu Napoletanu in njegovi soprogi v Rimu.
Bodo politiki "skuhali" recept za rešitev globalnega segrevanja? Foto: EPA
Vrh G8 v Italiji

Voditelji osmih največjih gospodarskih velesil menijo, da gospodarski in finančni stabilnosti še vedno grozijo znatna tveganja, zato so prepričani, da bi morali trgi biti še naprej deležni pomoči, vse dokler okrevanje ne bo popolnoma zagotovljeno. Premier Kanade Stephen Harper meni, da je potrebno napovedane stimulacijske pakete tudi uresničiti. So pa voditelji zavrnili širšo debato o zamenjavi dolarja, kot valute, ki se uporabljena v svetovnih rezervah.

Govorili so tudi o boju proti podnebnim spremembam, italijanski premier Silvio Berlusconi pa je ob tem povedal, da je bil dosežen napredek, da pa je treba prej preveriti mnenje Indije in Kitajske, do kakšne stopnje bo uresničljiv. Kitajski predsednik Hu Džintao je namreč zaradi spopadov v pokrajini vrh Sinkiang zapustil predčasno. Švedski premier Frederik Reinfeldt pa je povedal, da je ameriški predsednik Barack Obama pokazal interes, da bi združili evropski in ameriški trg z emisijami, pridružile pa bi se mu lahko tudi Avstralija in druge partnerice.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je povedal, da vodilni v naftnih podjetjih menijo, da bi morala biti cena za sod nafte med 70 in 80 dolarji, njegova predstavnica pa je ob tem poudarila, da so se tudi drugi voditelji s tem strinjali. Istega mnenja pa so bili tudi glede trditve, da te cene ni mogoče nadzirati administrativno.

Voditelji najrazvitejših držav (ZDA, Japonska, Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italije in Rusije) so se že zbrali v italijanskem mestu, ki ga je aprila hudo prizadel močan potres, za njihovo varnost pa skrbi 15.000 policistov in vojakov.

Okoljevarstveni organizaciji Greenpeace je kljub poostrenemu nadzoru uspelo razviti ogromen napis, s katerim pozivajo najvplivnejše politike, naj namenijo pozornost okoljevarstvenim temam. Že včeraj so v Rimu izbruhnili nemiri, v katerih so se protestniki, ki nasprotujejo vrhu, spopadli s policisti: policija je priprla 36 ljudi.

Okoli 54.000 prebivalcev mesta, v katerem je močno tresenje tal zahtevalo več kot 300 žrtev, sicer na organizacijo vrha gleda s skeptičnimi očmi. Mnogi menijo, da bi Berlusocnijeva vlada naredila več koristi, če bi z denarjem, ki je namenjen pripravi vrha in okrasnim popravkom, namenila obnovi mesta. Številni prebivalci so ob naravni katastrofi čez noč ostali brez strehe nad glavo in zdaj živijo v šotorih.

V ospredju gospodarska kriza
Glavne teme srečanja so gospodarska kriza in oživitev svetovne gospodarske rasti ter svetovne trgovine s posebnim poudarkom na socialni razsežnosti krize in na ukrepih za pomoč državljanom, ki jih je kriza prizadela, podnebne spremembe in priprave na decembrsko koebenhavnsko podnebno konferenco, razvojno sodelovanje in pomoč najrevnejšim državam, prehranska varnost in dostop do pitne vode ter svetovne zdravstvene razmere.

Obenem voditelji razpravljajo o različnih mednarodnopolitičnih temah, kot so razmere v Iranu, na Bližnjem vzhodu, v Afganistanu in Pakistanu ter korejsko jedrsko vprašanje.

Nestabilna politika, nestabilna tla
V L'Aquili sta tudi ruski predsednik in ameriški predsednik Barack Obama, ki je bil predtem na prvem uradnem obisku v Rusiji.

Ob vrhu G8 pester program za prve dame
Soproge predsednikov držav in vlad skupine G8 ob tridnevnem obisku čaka pester program. Od ogleda rimskega foruma, sprejema v Vatikanu pri papežu do ogleda porušenega mesta L'Aquila, kjer jih je sprejel italijanski predsednik Giorgio Napolitano. Ameriška prva dama Michelle Obama je v Rim prispela s hčerkama Malio in Sasho, ki jima želi razkazati Kolosej in druge znamenitosti Rima. Z naraščajem prihaja v Rim tudi soproga kanadskega premierja Laureen Harper. Med drugim je v Italijo prispela soproga francoskega predsednika Carlo Bruni Sarkozy, ki pa naj bi v nasprotju z drugimi soprogami odpotovala neposredno v L'Aquilo in se ne bo mudila v Rimu.
Čeprav se je ob vrhovnem srečanju G8 Berlusconi želel izogniti poročanju o svojih "žgečkljivih" škandalih, mu ni uspelo. Premier, ki je trenutno v ločitvenem postopku, je za to priložnost prosil ministrico za enakost med spoloma Maro Carfango, da "odigra vlogo prve dame". Tridesetletna diplomirana pravnica, ki je po mnenju italijanskih bralcev "najlepša ministrica na svetu", bo tako tri dni spremljala žene visokih predstavnikov in z njimi obiskovala italijanske znamenitosti.

Vrhovnemu srečanju pa ne "grozijo" le protestniki, temveč tudi nemirna tla v L'Aquli. Geodeti za ta teden napovedujejo blažje potresne sunke, ki pa naj ne bi bili nevarni. Kljub temu so za varnost svetovnih voditeljev poskrbeli z evakuacijskim načrtom. Voditelje bi sprva pripeljali v šotore, nato pa s helikopterjem odpeljali na varno.

Genova še vedno "buri duhove"
Poleg osmerice bo na srečanju sodelovalo še okoli 30 voditeljev držav, ki predstavljajo 30 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kot že rečeno, je v torek med protesti v Rimu že izbruhnilo nasilje, oblasti pa so poostrile nadzor tudi zaradi še vedno živih spominov na nasilne proteste, ki so izbruhnili ob robu G8 v Genovi leta 2001.

Vrh G8 v Italiji